[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Metodi Apòstol de Bohèmia - Viquipèdia

Metodi Apòstol de Bohèmia

De Viquipèdia

Metodi (Methodius, Methódios Μεθόδιος) de renom Apòstol de Bohèmia, fou un eclesiàstic grec que va viure al segle IX. Era nascut a Tessalònica i va anar a Constantinoble on va entrar en un convent de l'orde de Sant Basili Ciril. Més tard va anar a Roma i es va dedicar a la pintura, art en el que fou famós; va tornar a Constantinoble i va rebre una invitació de Bogoris, khan de Bulgària, per anar a la seva cort a Nicòpolis, i li va demanar de pintar algunes coses; Metodi va pintar el judici final, cosa que va afectar mot a Bogoris, ja influenciat pel cristianisme, i es va fer batejar per obtenir el perdó de Deu el dia del judici final. Al rei van seguir l'exèrcit i el poble (853-861).

Després d'aquest èxit fou enviat als països al nord del Danubi on va estar actiu entre la població eslava de Pannònia i països de la rodalia. Va viure allí com arquebisbe de Pannònia al menys entre el 859 i el 863. Va ajudar a Ciril en la invenció de l'alfabet eslau (parent del modern ciríl·lic) i va traduir la Bíblia i altres llibres litúrgics a l'eslau.

El Papa Joan VIII el va cridar a Roma el 878 per donar comptes d'aquetes traduccions, però no va fer cas de la crida. El 890 va convertir al duc Borziwoi de Bohèmia que va esdevenir rei de la Gran Moràvia i va guanyar pel cristianisme milions de nous adeptes.

Va morir després del 893, però l'any i data és desconegut . Al segle X fou declarat sant; els grecs i eslaus celebren la seva festa el 11 de maig, i al martirologi el seu dia es el 9 de març.

Com a pintor se'l situa al mateix nivell que els altres tres gran pintors del segle: Modalulph a França, Tutiló a Germània i Llàtzer a Constantinoble.