[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mazda - Viquipèdia

Mazda

De Viquipèdia

Mazda Motor Corporation
マツダ株式会社
Tipus Pública
Afiliada de Ford Motor Company (participació no consoliada del 33.4%)
Eslògan Zoom-Zoom
Fundada 1920
Seu central Japan 3-1 Shinchi, Fuchu, Aki, Hiroshima 730-8670, Japó
Persones Clau Jujiro Matsuda (Fundador)
Kazuhide Watanabe (President)
Hisakazu Imaki (Gerent)
Indústria Automòbils
Productes Automòbils
Ingressos per activitats ¥2,919,8 billion (2005)
Beneficis després d'impostos ¥66.7 billion (2005)
Treballadors 36,626
Adreça web Mazda.com

Mazda Motor Corporation (マツダ株式会社 , Matsuda Kabushiki-kaisha?) és un fabricant japonès d'automòbils, amb seu a Hiroshima, Japó. Les expectatives de producció per l'any 2006 van ser de 1.25 milions de vehicles, amb les ventes repartides a parts iguals entre el Japó, Estats Units i Europa. El fabricant Ford controla la companyia, amb una participació del 33,4% de Mazda.

[edita] Història

Mazda va començar com a Toyo Cork Kogyo Co., Ltd, fundada al japó el 1920. Toyo Kgyo va canviar els seus primers productes, les eines mecàniques, a vehicles el 1931 amb l'introducció del Mazda-Go. Durant la Segona Guerra Mundial, Mazda va fabricar armament per l'exèrcit japonès. L'empresa va adoptar formalment el nom de Mazda el 1984, tot i que tots els automòbils venuts des de l'inici portaven aquest nom. El primer vehicle de quatre rodes, el Mazda R360, va ser introduït el 1960, seguit del Mazda Carol el 1962.

El fabricant nord-americà Ford havia controlat el 25% de Mazda des de 1979, però el 31 de març de 1999, la seva participació a l'empresa va augmentar fins el 33,39% degut als problemes financers de Mazda. El directiu de Ford Mark Fields és considerat com la persona que va canviar el rumb de Mazda. Ford ha basat molts dels seus vehicles en Mazdas, com el Ford Probe, les darreres versions del Ford Escort, i el Mercury Tracer. Els dos fabricants van desenvolupar junts el Ford Escape o el Mazda Tribute.

El pacte de 1979 va permetre a Ford vendre vehicles Mazda sota la marca Ford a Àsia i Austràlia, com el Ford Laser i el Ford Telstar. Aquest models van reemplaçar els models que Ford Europa havia venut durant els 70. Ford també va utilitzar els models Mazda per establir la seva presència al Japó, els distribuïdors venien els Mazda i alguns vehicles de Ford dels Estats Units i Europa. Aquest sistema es va acabar a principis del segle XXI, quan Ford va reemplaçar el Laser pel seu propi Focus, i el Telstar amb el Mondeo.

Aquest sistema també va ser utilitzat a la inversa, amb Mazda venent vehicles Ford sota la marca Mazda a Europa, com el Mazda 121 que era en realitat un Ford Fiesta. Ford i Mazda comparteixen avui dia les plataformes dels vehicles, en lloc de vehicles sencers.

[edita] Enlaços externs