[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maximí Daia - Viquipèdia

Maximí Daia

De Viquipèdia

Maximí II més conegut com Maximí Daia o Daza (Galeri Valeri Maximí) fou emperador romà del 305 al 314.

Era nebot de Galeri (fill d'una germana) i de jove fou pastor a Il·líria, ofici que va abandonar per servir a l'exèrcit, on va ascendir moderadament, i després de l'abdicació de Dioclecià i Maximià el 305, l'august Galeri el va escollir com a cèsar tot i que mai havia destacat especialment. Se li va donar el govern de Síria i Egipte.

A la mort de Constanci Clor el 306, Licini I fou elegit august i Maximí Daia que esperava ser august (tot i que no li corresponia abans de morir Galeri) es va haver d'acontentar amb el títol de Filii Augustorum; com que no li va agradar va usurpar el títol d'august amb el suport de les legions i finalment el seu oncle li va reconèixer de fet.

A la mort de Galeri el 311 va entrar en una aliança amb Licini per la qual va rebre les províncies d'Àsia Menor sense perdre les que ja tenia. Quan Licini va anar a Milà per casar-se amb la filla de Constantí el Gran (313) va aprofitar l'absència per envair Tràcia amb un exèrcit (i tot que era el hivern); va creuar l'estret, i l'abril del 314 va sorprendre i ocupar Bizanci i després va capturar Heraclea. Licini, assabentat del que passava, va retornar d'Itàlia, i es va posar al front d'un exèrcit petit però molt disciplinat i ben entrenat amb el que fer front a les forces enemigues. La batalla que va seguir no va tenir un guanyador clar, però el talent militar de Licini i de les seves tropes al final van aconseguir rebutjar a Maximí, a la zona d'Heraclea. Maximí va fugir a Nicomèdia i després a Tars on va morir segurament enverinat. Licini va fer matar la seva dona i el seu fill.