[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maties Corví - Viquipèdia

Maties Corví

De Viquipèdia

Maties Corví.Estampa sobre fusta de 1488.
Maties Corví.
Estampa sobre fusta de 1488.

Maties Corví I dit el Just en hongarès (Igazságos) (romanès: Matei Corvin ou Matei de Hunedoara, llatí: Matthias Corvinus, hongarès: Hunyadi Mátyás, alemany: Matthias Corvinus) (23 de febrer de 1443 - 6 d'abril de 1490) fou un dels reis més importants d'Hongria, regnant des del 23 de novembre de 1458 fins el 6 d'abril de 1490.

Nat a Klausenburg (en hongarès Koloszvár), Transsilvània (actual Cluj-Napoca, Romania), segon fill de Joan Corví (romanès: Ioan Corvin dit Iancu de Hunedoara, hongarès: János Hunyadi), voivode i governador d'Hongria entre 1446 i 1452 i dirigent d'alguns territoris romanesos de Transsilvània des de 1438, el qual dirigí diverses campanyes militars amb cert èxit contra l'Imperi Otomà a Hongria; i de Erzébet Szilágyi, una aristòcrata hongaresa. L'epítet Corví (en llatí: Corvinus), adoptat per Maties, trova el seu origen a l'escut de la família, on hi apareix un corb (corvus en llatí). Hi ha diverses llegendes sobre aquest fet: segons els annals de Silèsia, un dia un corb robà l'anell que el rei Maties s'havia tret. Maties però, l'atrapà al vol, el matà i recuperà l'anell. Llavors hauria pres el corb com el símbol del seu escut en memòria d'aquest esdeveniment. Altres llegendes diuen que l'escut deriva d'una propietat de la família, el "roquissar del corb". Una altra llegenda diu que quan Maties era a la presó a Praga sa mare li hauria enviat un missatge per un corb. A més, així podia relacionar-se amb l'estirp romana dels Corvinus, com el cònsol Marcus Valerius Messalla Corvinus.

Maties tenia quinze anys quan fou coronat rei d'Hongria. Ràpidament es féu envoltar de la cultura renaixentista gràcies a l'italià Bonfini, regent d'Hongria fins a la seva majoria d'edat. Maties va ser educat en italià i la seva fascinació per la cultura portà una expansió cultural a Hongria. Buda, Esztergom, Székesfehérvár i Visegrád són algunes de les ciutats que es beneficien de la transició de l'Edat Mitjana al Renaixement promoguda per Maties.

Rei molt culte (parlava hongarès, romanès, llatí, croata i més tard l'alemany, l'italià, el txec, l'eslovac i altres llengües eslaves), fou un gran mecenes de les arts, invitant a artistes italians com també d'altres artistes d'Europa. La biblioteca Corviniana va ser la col·lecció més gran de cròniques i de treballs filosòfics del segle XV.

El seu regne és considerat com un dels capítols més gloriosos de l'història hongaresa, sobretot per les campanyes militars que dugueren Hongria a la seva màxima extensió (des del sud-est d'Alemanya fins la Dalmàcia per l'oest; de Polònia fins a Bulgària per l'est). Maties annexà a Hongria Moràvia, Silèsia, Lusàcia (aquestes entre 1468 i 1490) i la Baixa Àustria (Entre 1477 i 1491).

En l'actualitat encara és recordat com un guardià de la justícia i persona de gran intel·ligència apareixent en nombroses cançons i històries del folklore hongarès i romanès.

Maties Corví.Bitllet de 1000 fòrints.
Maties Corví.
Bitllet de 1000 fòrints.