[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mariamne I - Viquipèdia

Mariamne I

De Viquipèdia

Mariamne I (Μαριάμνη, Μαριάμμη) fou filla d'Alexandre Asmoneu, fill d'Aristòbul II, i d'Alexandra la filla d'Hircà II. Aquest la va prometre a Herodes el Gran el 41 aC. L'enllaç no es va produir fins el 38 aC. En aquest moment Herodes estava assetjant Jerusalem i va deixar per un temps e setge per anar a Samària per consumar el matrimoni, en el que estava molt interessat per enllaçar amb la casa dels asmoneus o macabeus i reforçar la seva legitimitat com a rei.

El 36 aC Mariamne va influir per la deposició del gran sacerdot Ananel, i el càrrec fou donat al asmoneu (o macabeu) Aristòbul III, germà de Mariamne. Aristòbul va morir ofegat (segurament assassinat) el 35 aC. Herodes fou cridat davant Marc Antoni per respondre de la seva participació en aquesta mort (34 aC) i quan va marxar va donar ordes al seu oncle Josep que si era condemnat no deixés viva a Mariamne, que sospitava que Marc Antoni volia per a ell.

Herodes va poder tornar tranquil•lament i la seva mare Cipros i la seva germana Salomé I que havien estats avergonyides per Mariamne pel seu inferior naixement, van incitar a Herodes contra la seva dona; d'altra costat Mariamne es va assabentar de l'orde donada (sembla ser que per una relació poc clara amb Josep). Herodes va fer matar a Josep, acusat de revelar el secret, i va fer empresonar a Alexandra la mare de Mariamne (30 aC).

La caiguda de Marc Antoni, del que Herodes havia estat un lleial, el va obligar a anar a veure a Octavi (August) i oferir la seva lleialtat, i per el cas de que fos mort o empresonat, es va assegurar la successió en la seva casa fent matar al vell Hircà II, avi de Mariamne i va tancar a Mariamne i Alexandra a la fortalesa de Alexandrium, donant ordres a dos servidors de noms Soemos i Josep, de matar-les si no tornava. Soemos va revelar l'orde a Mariamne, i quan Herodes va tornar Mariamne li va mostrar una forta aversió i una vegada al menys li va retreure la mort del seu germà i avi.

Cipros i Salomé I van continuar instigant a Herodes i finalment Salomé va convèncer al porta copes de la cort de denunciar a Mariamne al•legant que li havia demanat administrar a Herodes una droga d'amor al seu vi; el porta copes fou sotmès a tortura i va revelar que Mariamne l'odiava perquè havia estat informada de l'orde de mort per Soemos. Aquest fou immediatament executat i Mariamne portada a judici acusada d'adulteri amb Soemos, i el mateix rei va dirigir l'acusació; els jutges no van poder fer res més que condemnar-la; Herodes li volia commutar la pena però Cipros i Salomé I van insistir en que hi podia haver una revolta popular a favor de la casa dels asmoneus i l'havia de fer executar cosa que finalment va fer (29 aC o poc després). Del remordiment Herodes va agafar unes febres.