[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Octavi (edil) - Viquipèdia

Marc Octavi (edil)

De Viquipèdia

Marc Octavi (Marcus Octavius CN. F. M. N.) fou un magistrat romà fill de Gneu Octavi (cònsol 76 aC) (Cnaeus Octavius).

Fou amic de Api Claudi Pulcre (cònsol 54 aC) al que va acompanyar a Cilícia i va abandonar la província abans que Api Claudi, per a ser candidat al càrrec d'edil curul, pel que fou elegit i que va exercir el 50 aC juntament amb Marc Celi.

Al esclatar la guerra el 49 aC, es va posar al costat dels aristòcrates i fou nomenat junt amb Luci Escriboni Libó com a comandant de la flota de Libúrnia i Acaia, com a llegat de Marc Calpurni Bíbul, comandant suprem de la flota pompeiana; va derrotar a Dolabel·la a la costa il·líria i va obligar a Gai Antoni a rendir l'illa de Còrcira. Després va atacar Salona (Dalmàcia)Salona a Dalmàcia però fou rebutjat i llavors es va reunir amb Gneu Pompeu a Dyrrachium.

Després de la batalla de Farsàlia, com que conservava gran part de la flota, va lluitar amb Gabini, enviat per Juli Cèsar, i el va derrotar a la costa il·líria , però després fou expulsat de la regió (47 aC) per Cornifici i Vatí i va haver d'anar a Àfrica. Després de Thapsus (46 aC) era a la vora d'Útica i al·legava que tenia el comandament suprem junt amb Cató d'Útica.

Desapareix llavors de la historia i reapareix 15 anys més tard a Àccium (31 aC) quan dirigia junt a Marc Insteu el centre de la flota de Marc Antoni.