[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Calidi - Viquipèdia

Marc Calidi

De Viquipèdia

Marc Calidi o Marc Cal·lidi (Marcus Calidius o Callidius) fou un orador romà que va estudiar amb Apol·lodor de Pèrgam (mestre també de l'emperador August).

Ciceró elogia la seva oratòria que caracteritza per la seva considerable extensió, i la seva claredat i elegància d'estil; i efectivament Calidi tenia aquestes virtuts però els seus discursos no convencien. Vel·lei Patercle el classifica junt amb Ciceró i Hortensi i altres oradors destacats.

El primer discurs conegut d'aquest orador fou llegit el 64 aC quan va acusar a Quint Gal·li, candidat a lla pretoria, de suborn (Ciceró va defensar a Gal·li). El 57 aC fou pretor i va parlar a favor de restaurar a Ciceró el que havia estat casa seva i ja abans havia donat suport a la seva crida del desterrament. El 54 aC va defensar junt amb Ciceró i altres a Marc Emili Escaure acusat d'extorsió; el mateix any va defensar la llibertat dels habitants de Ténedos i va defensar a Aule Gabini. El 52 aC va donar suport a Tit Anni Papià Miló després de la mort de Publi Clodi Pulcre.

El 51 aC fou candidat al consolat però no fou elegit i fou acusat de suborn pels germans Gallii (un dels quals, Quint Gal·li, havia estat abans acusat per Calidi). El gener del 49 aC es va pronunciar per la sortida de Gneu Pompeu cap a les seves províncies per evitar una guerra, però aquesta va esclatar immediatament i llavors es va declarar a favor de Juli Cèsar, que el va nomenar governador de la Gallia Togata (Cisalpina).

Va morir a Placentia, durant el seu govern, el 48 aC.