[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Aureli Car - Viquipèdia

Marc Aureli Car

De Viquipèdia

Marc Aureli Car fou un emperador romà (282-283).

Víctor diu que va néixer a Narbona i ho confirmen Sidoni Apol·linar i Zonares però Flavi Vopisc diu que té referències d'altres llocs com a Milà, o a Il·líria d'ancestres cartaginesos, o a Roma d'ancestres il·liris.

Ingressà a l'exèrcit i fou nomenat prefecte del pretori per Probe. Quant l'emperador fou assassinat pels seus soldats a Sirmium el 282, Car fou proclamat successor pels soldats i el senat el va confirmar.

Va lluitar contra els sàrmates (que havien envaït Il·líria i arribaren a Tràcia i fins i tot Itàlia). Va nomenar "cèsar" al seu fill gran, Carí, al que va confiar totes les províncies occidentals de l'imperi, i amb el segon fill Numerià, va iniciar una expedició contra els perses que ja havia estat planificada per Probe.

La campanya a Pèrsia fou victoriosa i Mesopotàmia fou ocupada. Els romans van entrar a Ctesifont i Selèucia del Tigris que es van rendir. Però Car va morir d'una suposada infecció després de creuar el Tigris, a l'estiu del 283 després de regnar al tomb d'un any. Hi va haver sospites de que havia estat enverinat ja que el relat de la seva mort pel seu secretari Juni Calpurni fou extremament confós i misteriós.