[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Malaltia coronària - Viquipèdia

Malaltia coronària

De Viquipèdia

Malaltia coronària
Classificació i recursos externs
ICD-10 I20-I25
ICD-9 410-414, 429.2
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

La malaltia coronària, també anomenada malaltia de les artèries coronàries, és el resultat final de l'acumulació de plaques d'ateroma en les parets de les artèries que abasteixen el muscle del cor o miocardi.

En els estadis inicials de la malaltia, quan encara la obstrucció arterial és menor del 70% del diàmetre, no es presenta cap símptoma, si progressa més enllà els símptomes són d'isquèmia per manca d'oxigen als teixits però encara amb caràcter reversible. La malaltia coronària està associada amb l'hàbit de fumar, obesitat, hipertensió i deficiència crònica de vitamina C.

  • L'infart és quan de manera irreversible hi ha necrosi dels teixits del cor.
  • La ruptura d'una placa d'ateroma pot produir un atac de cor (infart de miocardi)
  • L'angina de pit és el dolor associat amb una malaltia coronària avançada, tradicionalment era tractada amb preparats de nitrogen com la nitroglicerina i actualment amb altres medicaments més eficaços o tractaments quirúrgics.

[edita] Prevenció

  • Aquesta és la malaltia cardíaca més corrent al món occidental.
  • La prevenció es centra en modificar els factors de risc: Assegurar un constant subministre de vitamina C, i el control del sucre a la sang, del transport de lipoproteïnes (colesterol), de la obesitat, hipertensió, homocisteïna, de la vida sedentària, dieta, tabaquisme, àcid úric i àcids grassos omega 3.
  • Els majors de 60 anys tenen el mateix risc els dos sexes, però els homes de menys de 60 anys es veuen més afectats que les dones de la mateixa edat.

La dieta vegetariana redueix la possibilitat de patir la malaltia coronària i també la dieta mediterrània especialment la de l'illa de Creta que té un baix consum relatiu de peix.