[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Míriam - Viquipèdia

Míriam

De Viquipèdia

Moisès entre els papirs
Moisès entre els papirs

Segons la Bíblia, Maria o Míriam (en hebreu מִרְיָם בן-עַמְרָם Miryām bat Amrām) era filla d'Amram i Joquèbed i, per tant, germana de Moisès i Aaron.

Quan era joveneta, la seva mare va dipositar el seu germà petit en una cistella i la deixar a la seva sort a les aigües del riu Nil. Aleshores, va manar a Míriam que seguís la criatura per veure on anava a parar.

Va resultar que qui va trobar la cistella fou la filla del faraó d'Egipte, qui s'apiadà del nen. Aleshores, Míriam sortí d'entre les herbes i preguntà a la princesa:

-Vols que vagi a buscar una dida hebrea per a què te'l cuidi?

La princesa acceptà l'oferiment. D'aquesta manera, Míriam retornà a casa amb el seu germà Moisès i la seva mare el pogué cuidar un temps més, fins que el portaren de nou al palau del faraó.

Passaren molt anys i, un bon dia, es presentaren a casa els seus germans Aaron i Moisès, que s'havia exiliat d'Egipte per un crim de sang. Li explicaren que l'alliberament del poble d'Israel era proper. Un temps després, Míriam fou advertida pel seu germà gran Aaron que vindrien uns temps de penúries i plagues de tot tipus, però que aconseguirien deixar la terra d'Egipte.

Míriam recolzà durant la travessia del desert a Aaron i Moisès davant el poble d'Israel. Un dia, però, Míriam criticà durament Moisès i Déu la va castigar tornant-la leprosa. Moisès va explicar-li que si s'estava set dies lluny del campament es sanaria i Míriam obeí cegament. Al cap dels dies, la dona tornà ja curada i demanà perdó humilment al seu germà Moisès. Míriam va morir abans d'entrar a la Terra Promesa i fou sepultada a Cadeix.

Els llibres de la Bíblia ofereixen visions contradictòries d'aquest personatge, que s'explicaria per la hipòtesi documental de la seva composició. Així, els partidaris d'Aaron haurien escrit els fragments on apareix salvant Moisès o com a membre fidel, mentre que els sacerdots rivals haurien ressaltat el seu dubte i els càstig que rep de Déu.

Profetes del judaisme i cristianisme en el Tanakh
Abraham · Isaac · Jacob · Moisès · Aaron · Míriam · Josuè · Pinhàs

Dèbora · Samuel · David · Salomó | Gad · Natan · Ahià · Elies · Eliseu | Isaïes · Jeremies · Ezequiel

Osees · Joel · Amós · Abdies · Jonàs · Miquees · Nahum · Habacuc · Sofonies · Ageu · Zecaries · Malaquies

Xemaià · Jedó · Azariahu · Hananí · Jehú · Micaià · Jahaziel · Elièzer · Jehoiadà · Oded · Huldà · Urià

Judaisme:
Sara · Eldad · Medad · Elí · Elcanà · Anna · Abigail · Amós · Mardoqueu · Ester · (Baruc)
Cristianisme:
Abel · Henoc · Daniel
No Jueus: Bitià · Beor · Balaam · Job · Elifaz · Bildad · Sofar · Elihú
v  d  e