[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ludwig Schläfli - Viquipèdia

Ludwig Schläfli

De Viquipèdia

Ludwig Schläfli
Ludwig Schläfli
Ludwig Schläfli
Naixement 15 de gener, 1814
Graßwyl, Suïssa
Mort 20 de març, 1895
Berna, Suïssa
Residència SuïssaSuïssa
Nacionalitat SuïssaSuís
Camp Matemàtiques
Conegut per Geometria multidimensional


Ludwig Schläfli (15 de gener de 1814 - 20 de març de 1895) va ser un geòmetra i analista complex suís, una de les figures clau en el desenvolupament de la noció d'espais de dimensions majors que 3. És considerat, juntament amb Arthur Cayley i Bernhard Riemann, un dels arquitectes fonamentals de la geometria multidimensional.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Joventut i educació

Schläfli va passar la major part de la seva vida a Suïssa. Va néixer en Graßwyl, poble natal de la seva mare, i es va traslladar després a la propera Burgdorf, on el seu pare era comerciant. Aquest desitjava que Ludwig seguís els seus passos, però el jove mancava d'interès pels assumptes pràctics.

En virtut de les seves habilitats matemàtiques, se li va permetre assistir al Gymnasium de Berna en 1829. Per a aquest temps, ja estava aprenent càlcul diferencial Mathematische Anfangsgründe der Analysis donis Unendlichen d'Abraham Gotthelf Kästner (1761). En 1831 va passar a la Acadèmia de Berna per a prosseguir els seus estudis. En 1834 la Acadèmia es convertiria en la Universitat de Berna, on va començar a estudiar teologia.

[edita] Ensenyament

Després de graduar-se al 1836 va obtenir un lloc com mestre d'escola secundària en Thun. Va romandre allà fins al 1847; en el seu temps lliure estudiava matemàtiques i botànica mentre assistia a la universitat a Berna una vegada a la setmana.

En 1843 es va produir un canvi radical en la seva vida. Schläfli havia planejat visitar Berlín i acostar-se a la comunitat matemàtica d'aquesta ciutat, especialment a Jakob Steiner, un conegut matemàtic suís. Però Steiner va ser a Berna i allà es van trobar. Steiner no només va quedar impressionat pels coneixements matemàtics de Schläfli, sinó també pel seu domini de l'italià i el francès.

Steiner li va proposar a Schläfli assistir als seus col·legues de Berlín Jacobi, Dirichlet, Borchardt i el propi Steiner com a intèrpret en un viatge que realitzarien a Itàlia.

Schläfli els va acompanyar a Itàlia, i el viatge li va resultar molt beneficiós. Van romandre allà més de sis mesos, temps durant el qual Schläfli va traduir algunes obres matemàtiques dels altres a l'italià.

[edita] Vida posterior

Schläfli va mantenir correspondència amb Steiner fins a 1856. Es va presentar per a una càtedra en la universitat de Berna al 1847, sent incorporat al 1848. Allà va romandre fins al seu retir en 1891, i va emprar el seu temps lliure a estudiar sànscrit i traduir el llibre sagrat hindú Rig Veda a l'alemany, fins a la seva mort a Berna en 1895.


[edita] Enllaç extern