[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Discussió:Las Provincias - Viquipèdia

Discussió:Las Provincias

De Viquipèdia

[edita] Blaverisme

Essent indubtables les idees reaccionàries, anticatalanistes i en pro del secessionisme lingüístic del diari "Las Provincias" quan vaig escriure l'article ho vaig definir així:

des de la Transició, evolucionà cap al blaverisme. [1]

Ara l'usuari NeVic, sense discussió prèvia, ho ha anat variant:

des de la Transició, evolucionà cap a formes més destacades de nacionalisme valencià (que sectors del pancatalanisme classificarien de blaverisme). [2]

I poc més d'una hora després ho canvià de bell nou:

des de la Transició, evolucionà cap a formes més destacades de nacionalisme valencià en la defensa del poble i la cultura valenciana (que alguns sectors del pancatalanisme classifiquen de blaverisme). [3]

Tot això no és més que un intent de reformular, o de suavitzar, una de les característiques més polèmiques i més viscerals del diari, i és el seu blaverisme entés com a moviment conservador regionalista i anti-català.

És paradoxal: "en la defensa del poble i la cultura valenciana" un diari d'àmbit quasi exclusiu a la província de València i publicat en castellà!

Anem a pams:

  • El nacionalisme valencià que esmenta NeVic és completament fals: "Las Provincias" no té res de nacionalista valencià, ben al'inrevés, és molt nacionalista, però espanyol.
  • I això de que "alguns sectors del pancatalanisme l'anomenen blavero" és també fals, car els propios blaveros s'autoqualifiquen com a tals [4] [5]. És, en canvi, en l'utilització del mot "pancatalanisme" on s'estripa la baralla, puix és terminologia blavera, i per tant, el redactor hi pren partit.

Çò és, dir que "Las Provincias" és difusor del blaverisme no és un atac partidista, sinó una simple definició, objectiva. Dir que algú és blavero no és, en si mateix, cap atac. En canvi, dir que algú és pancatalanista sí és POV (o PdV, com vullgueu), ja que per a això hi ha terminologia neutral, com ara, "nacionalisme català" o "catalanisme".

Diu NeVic que "alguns sectors del pancatalanisme classifiquen [el diari Las Provincias] de blaverisme. I jo pregunte, quina són els sectors del pancatalanisme que NO el classifiquen com a blavero? Però sí tothom el té conceptualitzat així! Per exemple, el periòdic EL PAÍS és "pancatalanista? No ho crec, però empra el mot blaverisme El 'blaverismo' resucitado (11-12-2004).

Provem, a tall de mostra, de fer els mateixos canvis cosmètics amb l'article sobre el periòdic ABC:

Abc és un diari espanyol conservador i monàrquic.

Per a una persona amb idees democràtiques radicals (una persona, un vot / tothom és igual davant de la llei) la simple existència de la monarquia és una aberració o una resta caduca del passat. Hauríem doncs de reescriure la definició com a:

Abc és un diari espanyol conservador i partidari de la desigualtat entre classes socials a favor de drets de superioritat hereditaris per sanguinitat.?

A que seria ridícul?

O també podríem dir que el nacionalisme espanyol del diari ABC és "en la defensa del poble i la cultura espanyola"...

Bé, doncs, per què hem de voler "netejar la cara" del periòdic Las Provincias quan ningú se l'ha embrutada?

És per això que demane tornar al redactat inicial:

des de la Transició, evolucionà cap al blaverisme.

Els qui estiguen d'acord sabran què llegir, i els que no, doncs no.

--Casaforra (parlem-ne) 11:07, 7 feb 2008 (CET)

des de la Transició, evolucionà cap al blaverisme.? I les fonts? Esta frase és una violació de VP:PVN. Pot esser "acusat" etc., però afirmar sense dubtes, i al primer paràgraf, em pareix un poc fort. Ferbr1 (discussió) 11:52, 7 feb 2008 (CET)
Jo no "acuse" ningú de res, això ho has proposat tu, Ferbr1. "Acusar" sí que seria prendre una postura a favor o en contra.
Jo només constate que va ser durant la Transició que el periòdic "Las Provincias", fins aleshores un diari conservador de la "valencianía bien entendida", passa a ser una eixa de xoc contra les posicions (diguem-ne) "catalanistes" que es començaven a despertar al País Valencià després del silenci imposat de la dictadura. És a dir, quan apareix gent que diu sense por que el català i el valencià són la mateixa llengua o que, fins i tot, proposen un projecte comú o compartit, és quan el periòdic "Las Provincias" en fa un totum revolutum i comença a acusar tothom qui no combregue exactament amb la seua ideologia de ser un perillós "catalaniste". Però si fins i tot és del PSOE han sigut dimonitzats per Las Provincias! O no recordes la campanya contra Ricard Pérez Casado?
És durant la Transició que el moviment polític anti-catalanista anomenat blaverisme pren forma en base als pòsits reaccionaris de la burgesia valenciana, i Las Provincias n'esdevé el catalitzador per a un projecte polític que encapçala Unió Valenciana però del qual també participa el Partit Popular.
De tota manera, la discussió resta oberta. Dos usuaris ja hem dit la nostra com ho definiries tu?
* Casaforra: des de la Transició, evolucionà cap al blaverisme.
* NeVic: des de la Transició, evolucionà cap a formes més destacades de nacionalisme valencià en la defensa del poble i la cultura valenciana (que alguns sectors del pancatalanisme classifiquen de blaverisme).
--Casaforra (parlem-ne) 12:19, 7 feb 2008 (CET)

El més probable es que pensem igual tu i jo sobre el blaverisme i sobre Las Provincias. No estem discutint sobre això. Estem discutint sobre la construcció de la frase. Las Provincias pot ser "acusat de blaverisme" per un determinat partit politic, per un determinat moviment d'estudiants, per un intelectual (o dos o moltisims), i respectant les politiques a la Viquipedia es pot deixar constancia de totes les critiques que va rebre aquest diari, però no es pot fer que la veu de l'article digui les coses.

Es pot dir "Las Provincias va ser acusat de blaverisme per (els que siguin) i seria correcte. Cal llegir VP:PVN. Ferbr1 (discussió) 13:06, 7 feb 2008 (CET)

Home, Ferbr1, si em dones a escollir entre "que alguns ... classifiquen de blaverisme" i la teua proposta de "va ser acusat de blaverisme", em quede amb la primera, la de NeVic. Continue pensant que la sola aparició de la paraula "acusar" ja és PdV.
Però també continue pensant que dir que algú és "blavero" no és cap insult o menyspreu, ja he comentat que ells mateixos també s'autoqualifiquen com a tals. Òbviament, ells primer diran que són "valencianistes", però Eliseu Climent dirà que és "valencianista", i Camps també serà "valencianista", o siga que aquí, de "valencianista", ningú en té l'exclusiva. De fet, si et mires la seua (il·legal) uiquipedia "Blaverisme" mena a "Valencianisme" [6].
Per altra banda, també he de dir que m'estranya l'actuació de NeVic: Edita l'article de "Las Provincias", jo comente els seus canvis a la Discussió i n'obric el debat, Ferbr1 també diu la seua i reverteix els canvis de NeVic, però NeVic ni torna a editar l'article ni debateix res tot i haver fet 11 edicions més a la viquipèdia des d'aleshores.
--Casaforra (parlem-ne) 09:00, 8 feb 2008 (CET)

Ui... si és un insult és una discusió massa larga, no ho creus?

La realitat és que no és admisible l'opció "els pancatalanistes diuen ...", perque no té res de verificabilitat (dins d'altres cosetes més...).

Jo pense que lo millor és que la veu del texte digui "acusat de blaverisme per X i Y. L'afirmació "Las Provincias és un diario blaver" no és comparable a "El món gira entorn del sol" (un cas on es permet fer afirmacions contundents), per lo que em sembla imprescindible deixar constancia de qui diu que.

Ferbr1 (discussió) 21:31, 8 feb 2008 (CET)

[edita] Mare Meua.

Amb un granet fas una muntanya. Qui no esta amb tu estan contra tu no?...

Com és nota que no eres valencià. Jo no vaig a catalunya a imposarte res. No vingues a altres terres a imposar res.

Respecta i seras respectat.

Mai havia escoltat el termé blaver o blaverisme, mai, i sóc de familia valencianoparlant. Eixé terme ho estic començant a escoltar els ultims anys i per la meua experiencia no es un termé valencià, sino més be és purament català, aqui no ens insultem a mosatros mateixos.

PD: Respecte a l'aclaració del tema, crec que es un termé més neutral nacionalista valencià que blaver, blaver de blau és masa ximplista, però nacionalista valencià especifica uns ideals concrets.

N'hi han que distingir-se també que hi han corrents diferents, pero evidentment un espanyolista sempre sera un nacionalista espanyol i un valencianista sera un nacionalista valencià i un catalanista sera un nacionalista català, o pancatalanista en quant a l'imperi, encara que hi hagen nacionalistes valencians més espanyolistes i més catalanistes, també no oblidem que n'hi han simplement defensors del máxim grau d'autonomia del País Valencià, es a dir, independencia total sense opresions de ningú, una via poc habitual però existent en quant a pensaments.

De totes maneres, si no esteu d'accord no pasa res, deixem Blaverisme que tampoc pasa res. La veritat es que es la tendencia del periodic, perque no es podria dir que siga completament nacionalista valencia ja que de vegades te tendencies de nacionalisme espanyolista. Questió tancada.

---Salutacións company i disculpes per les posibles falacies, NeVic

Tranquil, NeVic!
Aquí ningú està en contra teu, ni vol imposar-te res, ni t'ha faltat al respecte. I el debat seria molt més tranquil si evitares acusacions, insults i prejudicis.
No conec l'usuari Ferbr1, però, per la manera que escriu, sembla que ell també és valencià, així que totes les mencions als "catalans que vénen de fora" ja els pots guardar. Els tres col·laboradors en l'article "Las Provincias" som valencians.
El fet que no hages escoltat mai un terme no vol dir que no existisca. Jo també sóc parlant nadiu i no vaig escoltar mai a casa les paraules Arrel cúbica, Materialisme històric o Presidencialisme. Per sort, varen preferir ensenyar-me a dir "Bon dia".
El terme "Blaverisme" per a referir-se al moviment polític que propugna el secesionisme lingüístic valencià, fent omnipresent el blau de la bandera de València ciutat, va ser inventat pels propis nacionalistes valencianistes que reconeixien sense cap problema de consciència que català i valencià són la mateixa llengua, per això són anomenats "catalanistes". Aquest altre corrent polític, amb Joan Fuster (valencià de Sueca) com a intel·lectual de senyera, pot, en alguns casos, lligar nació amb llengua i demanar la independència dels "Països Catalans" (com Josep Guia, valencià de Beneixama) o a la simple constatació de lligams culturals i lingüístics amb el Principat de Catalunya, però parlant de "Nació valenciana", (com Enric Morera, valencià d'Oliva).
I, per últim, ja he explicat que el "Nacionalisme valencià" que tu has esmentat ([7] [8]) no forma part de la línia editorial del periòdic "Las Provincias". Ben a l'inrevés: És un periòdic "Nacionalista espanyol i regionalista valencià".
Per cert, NeVic, si saps que hi ha un debat obert a la pàgina de Discussió, per què no hi participes amb arguments i expliques els motius de les teues edicions? Seria molt millor, i potser arribaríem a una versió comuna i acordada si tots diguérem la nostra aquí en lloc de cadascú anar editant l'article segons li sembla.
Has passat ja per 3 maneres de reformular la mateixa frase, però en la pàgina de Discussió no n'has dit res, només has fet acusacions d'"invasors imperialistes" als que no estàvem d'acord. --Casaforra (parlem-ne) 11:47, 11 feb 2008 (CET)