[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Karl Dönitz - Viquipèdia

Karl Dönitz

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en la seua redacció:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Conté informació no enciclopèdica.
L'article se centra nomes en l'etapa final de president i no diu gaire res del seu paper com a militar, sobretot comandant de submarins


Esvàstica Aquest article sobre Nazisme és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.


Großadmiral (Gran Almirall) Karl Dönitz
Großadmiral (Gran Almirall) Karl Dönitz

Karl Dönitz (16 de setembre de 1891 - 24 de desembre de 1980) va ser un militar alemany. Tot i no ser membre del partit Nazi, va arribar a ser Gran Almirall (Großadmiral) i va exercir de Comandant en Cap dels Submarins (Oberbefehlshaber der Unterseeboote), i més tard, Comandant en Cap de la Marina de Guerra Alemanya (Oberbefehlshaber der Kriegsmarine). Va comandar la flota de submarins U-Boot que va intentar aillar la Gran Bretanya durant la Segona Guerra Mundial. Després del suicidi d'Adolf Hitler, va exercir com a president del III Reich durant 20 dies. Acusat i convicte de crims de guerra, per la guerra total submarina, va passar 10 anys de presó.

[edita] Presidència del III Reich

Dönitz no adquirí importància política fins el seu nomenament com a successor de Hitler pocs dies abans de la mort d'aquest el 30 d'abril de 1945. El 2 de maig d'aquest mateix any prengué possessió del càrrec de president del III Reich, amb l'ordre de continuar la guerra sense claudicar davant els Aliats. Dönitz veié com Hitler li havia imposat un govern presidit per Joseph Goebbels, però malgrat això no tengué problemes per a destituir algunes d'aquestes persones (algunes eren mortes, altres desaparegudes i altres, simplement, no eren de la seva confiança) i substituir-les per altres de la seva confiança.

El 5 de maig, en contra dels desitjos de Hitler, es rendí davant els Aliats en un missatge radiofònic ofert per Ràdio Hamburg en tots els fronts i ordenà la desmilitarització dels territoris que encara no havien estat ocupats. Malgrat això suposés la desaparició del III Reich i del seu govern, Dönitz escapà juntament amb el seu gabinet a Flensburg, ciutat portuària fronterera amb Dinamarca, on seguí celebrant consells de govern fins a la seva detenció per part de l'exèrcit britànic a finals del mes de maig. La seva esperança era signar un pacte amb els EUA per a fer un front comú contra el comunisme i, d'aquesta manera, salvar el III Reich.

[edita] Judici

Dönitz (part superior de la segona fila) durant el Procés de Nuremberg.
Dönitz (part superior de la segona fila) durant el Procés de Nuremberg.

En el Procés de Nuremberg fou condemnat a 10 anys de presó, pena que complí íntegra. Dönitz no fou acusat de crims contra la humanitat, ni de participar en l'Holocaust. Se l'acusà de tres càrrecs: "Conspiració per desencadenar una guerra agressiva", "Plantejament i inici d'una guerra d'agressió" i "Crims contra les lleis de la guerra". Concretament, se'l va acusar i condemnar per dur a terme una guerra total, i de no rescatar supervivents dels atacs submarins. Aquesta fou una acusació controvertida, ja que Dönitz va mantenir que no havia fet res que els comandants aliats no haguessin fet, i de fet va rebre el suport d'algun d'ells com l'Almirall Chester Nimitz, que va admetre que els submarins aliats havien fet el mateix.

Després de complir la seva condemna, Dönitz s'integrà a la vida civil fins a la seva mort, ocorreguda al Land alemany de Rin del Nord-Westfàlia el 1980.

Precedit per:
Com a Führer
Adolf Hitler
President del Tercer Reich
Estandart del III Reich

1945
Succeït per:
De la RFA
Theodor Heuss
De la RDA
Wilhelm Pieck


[edita] Promocions

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Karl Dönitz