[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Károly Goldmark - Viquipèdia

Károly Goldmark

De Viquipèdia

Goldmark Károly
Goldmark Károly

Károly Goldmark (Keszthely, 18 de maig de 1830 - Viena, 2 de gener de 1915), va ser un compositor hongarès.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Nascut en una família nombrosa, de més d'una vintena de fills, son pare exercia la professió de cantor. Va estudiar violí des dels 12 anys, donant mostra d'un gran talent per a la composició, particularment de peces vocals. Va fer els seus estudis a l'escola de la Societat Musical de Sopron (1842-1844), on també va destacar per la seua capacitat com a violinista.

Va traslladar-se de seguida a Viena, on va ser alumne de Jança. Posteriorment, ja en el Conservatori de Viena, va estudiar harmonia amb Preger i violí amb Böher. L'any 1851, va ser contractat pel Teatre de Josfstadt, i després va treballar al Cartstheater, on va aprofundir els seus coneixements que després utilitzaria en les seues pròpies obres. El 1858 va organitzar un concert amb les seues obres, però la reacció de la premsa vienesa va ser negativa. Aleshores va decidir marxar a Budapest on va donar classes de piano i va continuar amb l'estudi de la composició. L'any 1859 va donar un segon concert i va tornar a Viena, on va establir amistat amb Johannes Brahms. El seu Quartet de corda opus 8 el va fer immediatament cèlebre.

Però els grans èxits de la seua carrera els va viure amb l'estrena de la seua obertura Sakuntala per l'Orquestra Filharmònica de Viena el 26 de desembre de 1865, i amb la primera representació de la seua òpera La Reina de Saba a l'Òpera de Viena, el 10 de març de 1875. Aquestes dues obres li van reportar un immens èxit. Cal destacar també el Concert per a violí i orquestra en La menor (1877).

La seua música evoca els cants tradicionals hongaresos i la música litúrgica jueva.

Va fer-se una reputació com a pedagog, havent-se trobat Jean Sibelius entre els seus alumnes.

[edita] Obres principals

[edita] Òpera

  • La Reina de Saba (1875)

[edita] Obres simfòniques

  • Obertura Sakuntala (1865)
  • Simfonia n° 1 "Rústica", op. 26
  • Concert per a violí n° 1, en La menor, op. 28
  • Simfonia n° 2, op.35

[edita] Música de cambra

  • Quartet de corda op. 8, en Si major (1860)