[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joseph Liouville - Viquipèdia

Joseph Liouville

De Viquipèdia

Joseph Liouville
Joseph Liouville

Joseph Liouville (24 de març de 1809 a Saint-Omer - 8 de setembre de 1882 a París) va ser un matemàtic francès.

[edita] Biografia

Joseph Liooville era el fill d'un militar que va servir a les capmanyes napoleòniques i qui, al 1814, va establir la seva família a Toul.

Joseph va ser diplomat per l'École Polytechnique (Promoció de 1825). Dos anys més tard, va ingressar a lÉcole des Ponts et Chaussées, on no va obtenir el diploma a causa de problemes de salut i, sobretot, de la seva voluntat de seguir una carrera acadèmica en lloc d'una carrera d'ingenier. Després d'alguns anys en diverses institucions com assistent i com a professor de l'École centrale Paris, va aconseguir ser professor de l'École polytechnique el 1838. Va obtenir una càtedra en matemàtiques al Collège de France el 1850 i una càtedra en mecànica a la Facultat des sciencies el 1857. Liouville va ser escollit membre de l'Académie des sciences el 1870.

A part dels seus èxits acadèmics, ell va ser un remarcable organitzador. Liouville va fundar el Journal de mathématiques pures et appliquées, publicació que va tenir molta reputació i que encara la manté. Ell va ser un dels primers en llegir els treballs inèdits d'Évariste Galois, va reconèixer la seva importància i les va publicar al seu diari el 1846. Liouville també és va implicar en política i va ser membre de l'Assamblea Constituent el 1848. No obstant, després de la desfeta a les eleccions per la diputació el 1849, ell va deixar la política.

Liouville va publicar en diversos camps de les matemàtiques, com la teoria de nombres, l'anàlisi complexa, la geometria diferencial i la topologia diferencial, i també a la física matemàtica i a l'astronomia.

Joseph Liouville va ser particularment cèlebre pel seu teorema de Liouville, avui dia un resultat més aviat simple de l'anàlisi complexa. A la teoria de nombres, va ser el primer a provar l'existència dels nombres trascendents per una construcció utilitzant les fraccions continues, (nombre de Liouville).

En física matemàtica, la teoria de Sturm-Liouville, treball conjunt amb Charles-François Sturm, és avui dia un procediment habitual per resoldre certs tipus d'equacions integrals. Existeix un segon teorema de Liouville sobre les dinàmiques hamiltonianes. Liouville va estar interessat pel problema del valor a la frontera de les solucions d'equacions diferencials. En referència a les integrals el·líptiques, va provar que les funcions abelianes són trascendents.

[edita] Articles relacionats

  • Teorema de Liouville
  • Funció de Liouville
  • Nombre de Liouville
  • Teoria de Sturm-Liouville