[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joseph Eugene Stiglitz - Viquipèdia

Joseph Eugene Stiglitz

De Viquipèdia

Joseph E. Stiglitz l'any 2002
Joseph E. Stiglitz l'any 2002
Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(2001)

Joseph Eugene Stiglitz ( Gary, EUA 1943 ) és un economista, escriptor i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 2001.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 9 de febrer de 1943 a la ciutat de Gary, població situada a l'estat nord-americà d'Indiana. Després d'estudiar economia a l'Amherst College, on es graduà el 1963, inicià un postgrau a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, on finalment realitzà el seu doctorat l'any 1967. Després d'iniciar la seva recerca a la Universitat de Chicago sota la direcció de Hirofumi Uzawa i gràcies a una beca Fulbright a la Universitat de Cambridge, fou professor a la Universitat de Yale, Duke, Stanford, Oxford i Princeton. Actualment és professor a la Unviersitat de Columbia.

[edita] Assessor econòmic

A més de fer influents i nombroses contribucions a la microeconomia, ha participat en nombrossos càrrecs públics. Va ocupar tasques en l'administració del president Bill Clinton com a president del Consell de Consellers Econòmics (1995-1997). Entre 1997 i el 2000 fou vicepresident i economista en cap del Banc Mundial, abans que el Secretari del Tresor dels EUA (Lawrence Summers) el forcés a renunciar.

[edita] Recerca econòmica

Emmarcat en les teories econòmiques que forment part de l'escola neokeynesiana, la investigació més famosa de Stiglitz és sobre el screening, una tècnica usada per un agent econòmic per a extreure la informació privada d'un altre. Aquesta important contribució a la teoria de l'asimetria de la informació li comportà ser guardonat l'any 2001 amb el Premi Nobel d'Economia amb George Akerlof i Michael Spence.

A més de les seves publicacions tècniques d'economia és l'autor de Whither Socialism, un llibre no tècnic que proporciona una introducció a les teories darrere del fracàs de les economies socialistes a l'Europa de l'Est i al rol de la informació imperfecta en els mercats. L'any 2002 va escriure "El malestar en la globalització", on afirma que el Fons Monetari Internacional actua al servei de el seu accionista més gran, els Estats Units, passant per damunt de les nacions més pobres per a les quals va ser dissenyat. Stiglitz oferix algunes raons per les quals la globalització ha engendrat l'hostilitat de manifestants, com les ocorregudes a Seattle i Gènova.

Joseph Stiglitz ha estat reconegut en els cinc continents per la seva prestigiosa trajectòria, prenent part en la iniciativa engegada pel Fòrum Social Mundial, i és un dels economistes més llegits del món.

[edita] Enllaços externs