[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fòrum Social Mundial - Viquipèdia

Fòrum Social Mundial

De Viquipèdia

El Fòrum Social Mundial (FSM) és una trobada anual que porten a terme diversos moviments socials, amb l'objectiu de celebrar la diversitat, discutir temes rellevants i buscar alternatives a les problemàtiques socials derivades del neoliberalisme i la globalització econòmica.

Taula de continguts

[edita] Orígen i objectius

Inicialment va ser proposat com a contraposició al Fòrum Econòmic Mundial que es realitza anualment a la població Suïssa de Davos on es reuneixen les el·lits econòmiques, financeres i polítiques d'arreu del món, i que es realitza aproximadament en les mateixes dates.

El FSM, segons les declaracions aprovades, pretén ser un espai obert i democràtic, un punt de trobada de l'esquerra mundial i del moviment altermundista o antiglobalització.

El primer FSM va ser organitzat per l'Associació Francesa per a la Taxació de les Transaccions Financeres per a l'Ajuda al Ciutadà (Attac) i el Partit dels Treballadors de Brasil (PT). Es va portar a terme del 25 al 30 de gener de 2001 a Porto Alegre, Brasil. Hi van acudir 12.000 assistents de tot el món. El 28 de gener les entitats assistents van fer públic el Compromís de Porto Alegre, on s'exposa breument els orígens del moviment, les crítiques que aquest fa al procés de globalització econòmica, i s'esbossen les propostes alternatives que posteriorment s'han anat concretant en edicions posteriors.

[edita] Trajectòria

Al segon FSM, realitzat també a Porto Alegre, del 31 de gener al 5 de febrer de 2002 hi van assistir més de 12.000 delegats, representant a persones i organitzacions de 123 països i 60.000 assistents. Es van portar a terme 652 tallers i 27 conferències. Un conferenciant cèlebre va ser el lingüista nord-americà Noam Chomsky.

Noam Chomsky intervenint al Forum Social Mundial. Photo by Marcello Casal Jr/ABr.
Noam Chomsky intervenint al Forum Social Mundial. Photo by Marcello Casal Jr/ABr.

El tercer FSM es va celebrar novament a Porto Alegre, el gener de 2003. Hi va haver molts tallers en paral·lel, incloent, per exemple, el taller "La vida després del capitalisme", que proposava una discussió enfocada a les possibilitats participatives, no-comunistes, no-capitalistes de diferents aspectes de les estructures socials, polítiques, econòmiques i de comunicació.

El quart FSM es va realitzar a Mumbai, Índia, del 16 al 21 de gener de 2004. L'assistència va ser superior a les 75.000 persones que s'esperaven. La diversitat cultural va ser un aspecte notable del fòrum. Una decisió notable va ser la d'utilitzar programari lliure.

La cinquena edició d'aquest esdeveniment va tenir lloc novament a Porto Alegre el 2005.

La sisena edició va tenir un caràcter policèntric, amb dues grans seus: Bamako (Mali) i Caracas (Veneçuela), el gener de 2006.

La setena edició es va celebrar a Nairobi el gener del 2007.

L'any 2008 el FSM ha convocat a una jornada d'acció global, el 26 de gener del 2008, en la qual es portaran a terme accions descentralitzades a tot el planeta, enlloc de realitzar-se un fòrum social a l'ús. A Catalunya, més de 150 entitats han respost a aquesta crida organitzant el Fòrum Social Català.

El FSM ha promogut l'organització de molts fòrums socials regionals, incloent, per exemple, el Fòrum Social Europeu, el Fòrum Social Asiàtic i el Fòrum Educacional Europeu.

[edita] Vegeu també

Fòrum Social Català

[edita] Enllaços externs