[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Obiols i Palau - Viquipèdia

Josep Obiols i Palau

De Viquipèdia

Josep Obiols i Palau (Sarrià, Barcelona, 1894 - Barcelona, 1967) va ésser un pintor que estudià amb Joaquim Torres-Garcia a l'Escola de Decoració de Barcelona.

Fou membre de l'Agrupació Courbet i del Cercle Artístic de Sant Lluc.

Entre el 1920 i el 1922 viatjà a Itàlia amb Carles Riba, d'on tornarà impressionat pels muralistes del tres-cents i del quatre-cents.

A Barcelona conreà la pintura mural i la de cavallet, amb paisatges, natures mortes i temes infantils.

Participà en l'Exposició Internacional de 1929 pintant uns interiors del Palau Nacional de Montjuïc i féu els maniquins de moda per a infants d'El Dique Flotante.

Professor de l'Institut Escola de Sarrià, féu nombroses il·lustracions per a llibres i revistes, com La Revista, Jordi, el Cartipàs Català i el Sil·labari Català. A més va dibuixar cartells, com el conegut Ja sou de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana? (1919).

Durant la Guerra Civil Espanyola, dissenyà paper moneda per a la Conselleria de Finances de la Generalitat de Catalunya.

A la postguerra pintà diverses dependències del monestir de Montserrat.

L'any 1961 va fer els murals de la Sala del Bon Govern de la Casa de la Ciutat de Barcelona, sorprenent per l'acadèmic de les seves pintures

És considerat un dels pintors més preeminents del noucentisme.

Va mantenir amistat amb l'escriptor Joan Salvat-Papasseit. Aquest va fer una cronica el 1917 sobre el Cartipàs Català publicada a la revista Vell i Nou, on Salvat destacava el poder didàctic dels dibuixos d'Obiols. El 1921 li va dedicar el poema Res no és mesquí. El 1922 el poeta va citar Obiols i el popular cartell Ja sou de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana? a Bitllet de quinze. El 1923 el pintor va il·lustrar "un frontispici a la trepa" al llibre El poema de La rosa als llavis decorant, també a mà, la coberta del llibre.

[edita] Referències