[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joseba Elósegui Odriozola - Viquipèdia

Joseba Elósegui Odriozola

De Viquipèdia

Joseba Elósegui Odriozola (Sant Sebastià, 1915 - 1990) fou un polític nacionalista basc. Va cursar estudis de professorat mercantil a Sant Sebastià i de Belles Arts a París, on fou comerciant. Militant del Partit Nacionalista Basc, durant la guerra civil espanyola, va ser capità de gudaris a l'Eusko Gudarostea, encarregat de la defensa de Gernika, i fou comandant de l'exèrcit republicà a Catalunya. Condemnat a mort en 1937, va ser bescanviat el 1938. En acabar la guerra es va exiliar a França i va prendre part activa en al Resistència francesa contra l'ocupació alemanya.

En acabar la guerra col·laborà amb la resistència interior passant gent per la frontera d'Iparralde. El 1946 fou detingut per penjar una ikurriña a la catedral del Bon Pastor de Donostia. Un cop alliberat, va exiliar-se a Iparralde, d'on va tornar el 1964. Va protagonitzar un acte públic de protesta contra el règim franquista pel procés de Burgos, calant-se foc davant Francisco Franco, en el frontó d'Anoeta de Sant Sebastià el 18 de setembre de 1970, pel que va ser condemnat a set anys de presó el 1972, però el 1975 fou indultat juntament amb els implicats en el cas Matesa.

Fou escollit senador per Guipúscoa a les eleccions generals espanyoles de 1979, 1982 i 1986. El 6 de juny 1984 va sostraure del Museu de l'Exèrcit de Madrid una ikurriña capturada a l'Eusko Gudarostea durant la guerra civil, fet pel que fou acusat de furt.[1]Quan esclatà la crisi en el PNB, fou un dels que es passà a Eusko Alkartasuna.

[edita] Referències

  1. El País, 14-11-1984