[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Tragó - Viquipèdia

José Tragó

De Viquipèdia

José Tragó y Arana (Madrid, 1857-1934). Pianista i compositor espanyol. Va realitzar els seus estudis en el Conservatori de Madrid, traslladant-se després a París a fi de perfeccionar la seua tècnica pianística, arribant a guanyar el Gran Premi del Conservatori de París. A París va ser condeixeble d'Isaac Albéniz, amb qui va mantenir una fructífera relació professional al llarg de la seua carrera, participant en concerts per a dos pianos i en el Trio Arbós. Albéniz li va dedicari el seu Concert Fantàstic per a piano i orquesta op. 78.

Va ser un important concertista, participant en la Societat de Quartets de Madrid junt amb Jesús de Monasterio, Enrique Fernández Arbós, Víctor Mirecki, i molts altres, amb la que va realitzar gires per Espanya i Portugal.

Catedràtic de piano del Conservatori de Madrid des de 1886, forma junt a Jesús de Monsterio (música de cambra), Felip Pedrell (composició) i Víctor Mirecki (violoncel) el nucli de renovació de la didàctica musical en l'escola musical madrilenya i junt amb Pedrell, participa en els orígens del nacionalisme musical espanyol. Entre els seus deixebles cal destacar a Joaquín Turina, Manuel de Falla, Enrique Granados i molts altres.

Condecorat amb l'Orde d'Isabel la Catòlica i és elegit acadèmic de número la de Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran de Madrid.

La seua tasca com a compositor es va centrar fonamentalment en el seu instrument, sent la seua obra més famosa la col·lecció d'estudis Escuela de Piano.