[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Rebull Torroja - Viquipèdia

Joan Rebull Torroja

De Viquipèdia

Joan Rebull Torroja ( Reus, Baix Camp 1899 - Barcelona 1981 ) fou un escultor català, considerat un dels més importans dels segle XX a Catalunya.

[edita] Biografia

Va néixer el 1899 a la ciutat de Reus, actual capital de la comarca del Baix Camp. Es va iniciar en el món de l'escultura de la seva ciutat natal en la qual va treballar al costat de Pau Figueres. L'any 1915 es va traslladar a Barcelona, in va estudiar a l'Escola d'Art de la Llotja i va treballar al taller del marmolista Bechini. Juntament amb altres artistes com Josep Viladomat, Apel·les Fenosa o Josep Granyer va fundar, l'any 1917, el grup conegut amb el nom de Els Evolucionistes, els quals pretenien donar una rèplica al noucentisme català. Entre 1926 i 1929 va residir a París, ciutat en la qual va conèixer a Pablo Picasso.

Diputat per Estat Català al Parlament de Catalunya, va marxar a l'exili al finalitzar la guerra civil espanyola, exili del qual no va regressar fins el 1949. De tornada a Catalunya va realitzar diversos monuments per a algunes ciutats catalanes així com treballs per al Monestir de Montserrat i el Palau de la Música Catalana.

Va morir a Barcelona l'any 1981 i el seu cos va ser posteriorment traslladat a Reus, on està enterrat. Aquell mateix fou guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

[edita] Obres

Algunes de les seves obres es troben exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid.

Entre les obres de l'artista que romangueren a la seva ciutat cal destacar: Sant Joaquim i Santa Anna (al santuari de Misericòrdia) de 1949; Ecce Homo (un pas de Setmana Santa de la confraria de Sant Just i Pastor) de 1950; La Pastoreta (a la plaça Pastoreta o Isabel Basora) de 1951; el conjunt de la Negació de Sant Pere (confraria de Sant Pere Apòstol) de 1957; el baix relleu Estela d'Evarist Fàbregas (Cementiri de Reus) de 1960; La Collita (a la Caixa Penedès del Passeig Prim) de 1961; La Pubilla (seu de la Caixa a la Plaça de la Llibertat o més exactament a la Plaça Pintor Fortuny) de 1965; l'al·legoria al mite de Triptòlem (Plaça Joan Rebull prop de l'estació de ferrocarril) de 1968; els tres gitanets (a la seva pròpia tomba al Cementiri de Reus) de 1976; Sant Jordi (al Parc de Sant Jordi) de 1977; i la Dona Ajaguda (a la casa de la vila) de 1981.