[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jean Moulin - Viquipèdia

Jean Moulin

De Viquipèdia

Retrat de Jean Moulin
Retrat de Jean Moulin

Jean Moulin (Besiers, 20 de juny de 1899 - Metz, 8 de juliol de 1943) va ser un heroi que ha esdevingut després un símbol de la Resistència francesa.

[edita] Biografia

[edita] Abans de la guerra

Allistat el 1918, va participar durant els darrers mesos a la Primera guerra mundial. Després que obtingué la licència el 1921 va entrar a l'administració prefectoral, com a cap de gabinet del Prefecte de la Savoia, el 1922. Esdevingué més tard Vice Prefecte d'Albertville, de 1925 a 1930 i fou en aquella epoca el Vice Prefecte més jove de l'estat francès. El 1930 fou Vice Prefecte de Châteaulin i alguns anys després Pierre Cot el nomena Cap Adjunt del seu gabinet als Afers Exteriors el desembre de 1932.

Vice Prefecte de Thonon-les-Bains el 1933, va ocupar alhora la funció de Cap de gabinet de Pierre Cot al ministeri de l'Aviació.

El 1934 va assumir les funcions de secretari general de la prefectura de la Somme a Amiens i fou nomenat de nou Cap de Gabinet al ministeri de l'Aviació, des d'on va ajudar els republicans espanyols enviant-los avions i pilots.

També fou el prefecte més jove de l'estat francès arran de la seva nominació a Rodés (Avairó), el mes de gener de 1937.

[edita] La Resistència

Després de la seva nominació com a prefecte d'Eure-et-Loir a Chartres, fou arrestat el mes de juny de 1940 pels alemanys, ja que es va negar aleshores a arrestar els soldats africans de la guàrdia d'Hisenda francesa. Intentà suicidar-se amb trossos de vidre, conservant així de manera definitiva una cicatriu al coll que amagava davall d'una bufanda.

Ancorat políticament a l'esquerra, fou lògicament revocat pel Règim de Vichy el 2 de novembre de 1940. A conseqüència es va instal·lar a la seva casa familiar de Saint-Andiol (Bouches-du-Rhône) i va decidir d'entrar a la Resistència francesa. Viatjà a Londres el setembre de 1941 sota el nom de Joseph Jean Mercier per a trobar-se amb Charles de Gaulle, el qual el va encarregar d'unificar els moviments de la resistència. Tornà al seu país saltant en paracaigudes pels Alps la nit de l'1 de gener de 1942. A la resistència feia servir els pseudonims de Rex i de Max.

Fou després una altra estada a Londres el febrer de 1943 abans de ser arrestat el 21 de juny de 1943 a Caluire-et-Cuire on es feia una reunió amb els caps principals de la Resistència. Interrogat i torturat per Klaus Barbie, cap de la Gestapo a Lió, va morir en el tren París-Berlín, mentre l'estaven deportant cap a un camp de concentració.