[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jaume Pujol i Balcells - Viquipèdia

Jaume Pujol i Balcells

De Viquipèdia

Jaume Pujol i Balcells (Guissona (Urgell), 8 de febrer de 1944) és un religiós català, arquebisbe de Tarragona des del 2004.

[edita] Estudis

Després de cursar els estudis primaris a Guissona, va estudiar a Pamplona, Barcelona i Roma. Va cursar el doctorat en Ciències de l'Educació a Roma. És doctor en Teologia per la Universitat de Navarra. El cardenal Vicente Enrique y Tarancón el va ordenar prevere a Madrid el 5 d'agost de 1973, incardinat a la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei, de la que n'és membre des de 1961.

[edita] Tasques docents

Va exercir com a professor de Pedagogia Religiosa a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra. A la mateixa universitat també va dirigir el Departament de Pastoral i Catequesi des del 1976 i l'Institut Superior de Ciències Religioses des de 1997.

Entre les tasques d'investigació destaquen la publicació de 23 llibres i 60 articles en revistes científiques, desenvolupant temes de didàctica i catequesi.

Des de 1992, va compaginar les tasques universitàries amb l'assessorament a la Conferència Episcopal Espanyola en temes d'ensenyament i catequesi.

[edita] Nomenament

El dia 15 de juny de 2004 el papa Joan Pau II el va nomenar arquebisbe de Tarragona i primat. La ceremònia de consagració tingué lloc el dia 19 de setembre de 2004, a la Catedral de Tarragona, i el dia 29 de juny del 2005 va rebre el pal·li de metropolità de mans del papa Benet XVI a Roma.

El seu nomenament va estar envoltat d'una certa polèmica perquè alguns sectors de l'Església catalana van considerar que el procés s'havia fet des de Roma i que el nou arquebisbe era un prelat de l'Opus Dei sense cap experiència pastoral a la zona.