[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jacobus Henricus van 't Hoff - Viquipèdia

Jacobus Henricus van 't Hoff

De Viquipèdia

Jacobus Van 't Hoff l'any 1900.
Jacobus Van 't Hoff l'any 1900.
Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1901)

Jacobus Henricus van 't Hoff ( Rotterdam, Països Baixos 1852 - Berlín, Alemanya 1911 ) fou un químic neerlandès guanyador del Premi Nobel de Química l'any 1901.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 30 d'agost de 1852 a la ciutat de Rotterdam fill d'un metge. Des de jove s'interessà per la ciència i, en contra dels desitjos del seu pare, estudià química al Delft Polytechnical Institue i successivament a la Universitat de Leiden; Bonn, on coincidí amb Friedrich Kekulé; París, on estudià amb Charles-Adolphe Wurtz; i finalment a la Universitat d'Utrecht, on va obtenir el doctorat l'any 1874.

Posteriorment fou professor a les universitats d'Amsterdam i Berlín, on morí l'1 de març de 1911 .

[edita] Recerca científica

Interessat en la química orgànica, és considerat un dels precursors de l'estereoquímica, amb el fi d'explicar les dues formes isòmeres de l'àcid tartàric i altres casos d'isomeria òptica. L'any 1874 proposà, al mateix temps que el químic francès Joseph Le Bel, la hipòtesi del carboni tetraèdric asimètric.

Posteriorment dugué a terme estudis sobre l'afinitat química i sobre cinètica de les reaccions. Mitjançant l'aplicació de conceptes termodinàmics a l'estudi dels equilibris químics, determinà la relació entre la constant d'equilibri i la temperatura absoluta, el que actualment es coneix com equació o isocora de Van't Hoff. També realitzà investigacions sobre el comportament de dissolucions diluïdes, evidenciant certes analogies amb els gasos, i introduí el concepte de pressió osmòtica.

L'any 1901 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química pel descobriment de les lleis de la dinàmica química i de la pressió osmòtica en les solucions químiques, esdevenint el primer premiat en aquesta categoria dels Premis Nobel instaurats aquell any.

[edita] Reconeixements

En honor seu s'anomenà el cràter Van' t Hoff sobre la superfície de la Lluna.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Jacobus Henricus van 't Hoff