Irving Langmuir
De Viquip??dia
Premi Nobel de Qu??mica (1932) |
Irving Langmuir ( Nova York, EUA 1881 - Falmouth 1957 ) fou un f??sic i qu??mic nord-americ?? guardonat amb el Premi Nobel de Qu??mica l'any 1932.
[edita] Biografia
Va n??ixer el 31 de gener de 1881 a la ciutat de Nova York. Va estudiar f??sica i qu??mica a la Universitat de Columbia, on es llicenci?? l'any 1903, i posteriorment a la Universitat de G??ttingen, on es doctor?? sota la supervisi?? de Walther Hermann Nernst l'any 1906. Des de l'any 1932 fins la seva jubilaci?? l'any 1950 fou director adjunt del laboratori de recerca de la General Electric Company.
Va morir el 16 d'agost de 1957 a la ciutat de Falmouth, situada a l'estat nord-americ?? de Massachusetts
[edita] Recerca cient??fica
Va iniciar la seva recerca en el desenvolupament dels llums de tungst??, descobrint l'alta lluminositat del filament d'aquest element qu??mic envoltat d'un gas inert com l'arg??. Aquest fou un pas molt important en el desenvolupament actual de la bombeta el??ctrica.
Treball?? aix?? mateix en l'obtenci?? de buits extremants, ideant la bomba de condensaci?? de mercuri, observant com els electrons emesos per un c??tode incandescent en un recinte que es troba a pressi?? molt baixa ??s mantenen envoltant el c??tode formant un n??vol electr??nic. Va poder comprobar com La c??rrega negativa dels electrons impedia el flux de corrent el??ctric per la qual cosa invent?? el radiotr?? i altres dispositius electr??nics, que units al revestiment de tori dels filaments emissors van contribuir a millorar la radidifusi?? d'ona curta.
De les seves investigacions sobre la cin??tica de les reaccions gasoses i, m??s especialment, de la velocitat d'absorci?? de les mol??cules dels gasos a baixes pressions, va deduir la isoterma d'absorci?? que duu el seu nom. Aix?? mateix treball?? en l'aparell de desc??rrega d'electrons i en la soldadura d'hidrogen at??mic.
El 1932 fou guardonat amb el Premi Nobel de Qu??mica per les seves investigacions en la qu??mica de superf??cie.
Langmuir, juntament amb Gilbert Lewis, va desenvolupar una teoria sobre la interacci?? qu??mica i la val??ncia basada en l'estructura de l'??tom, coneguda com teoria de Langmuir-Lewis. La investigaci?? de Langmuir en la f??sica dels n??vols el va conduir a l'estimulaci?? artificial de la pluja.