[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Iasos (ciutat) - Viquipèdia

Iasos (ciutat)

De Viquipèdia

Iasos (llatí Iasus o Iassus) fou una ciutat de Cària a una petita illa a la costa nord.

Suposadament fou una colònia argiva molt antiga però reduïdes les seves forces per les lluites amb els natius van cridar en ajut Neleos, fundador de Milet i llavors va rebre un nou cos de colons.

Consolidada la ciutat va adquirir certa riquesa per les seves pesques i comerç amb el peix. Després del 411 aC la ciutat, governada per un persa anomenat Amorges, revoltat contra el rei de Pèrsia, fou atacada pels espartans que van capturar a Amorges i el van entregar al sàtrapa Tisafernes. La ciutat va quedar destruïda però fou reconstruïda.

Després de la mort d'Alexandre el Gran fou una de les ciutats que aviat van quedar en mans dels Ptolomeus d'Egipte. Filip V de Macedònia la va assetjar i ocupar però els romans el van obligar a retornar-la al rei d'Egipte.

A la rodalia es produïa un marbre molt apreciat de color vermell i blanc. També hi havia un santuari dedicat a Hèsties, amb una estàtua de la deessa que tot i ser al aire lliure suposadament mai la tocava l'aigua. Estrabó esmenta una història similar a un temple d'Artemisa també a les rodalies de Iasos (Iasus).

Modernament es diu Askem o Askym Kalessi, estant l'illa unida a la costa; es conserven les muralles de la ciutat i un teatre a més d'algunes inscripcions i monedes.

Un altra ciutat amb el mateix nom, però d'escassa importància, va existir a Capadòcia o Armènia menor segons Claudi Ptolemeu, que la situa al nord-est de Zoropassos (Zoropassus).