[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Guinyot - Viquipèdia

Guinyot

De Viquipèdia

Engranatges
Article inacabat!
Un (o més d'un) viquipedista treballa en l'edició de la present entrada, per la qual cosa és possible que trobeu defectes de contingut o de forma: a fi de coordinar la redacció, contacteu amb els col·laboradors més recents amb un missatge a la pàgina de discussió de l'article en qüestió abans de realitzar modificacions o substitucions importants.

El seu ús és temporal mentre l'usuari estigui editant l'article. No us oblideu de treure l'avís un cop estigui acabat, o bé es podrà treure després d'uns dies d'inactivitat.

El guinyot és un joc de cartes similar al tuti i a la brisca, al seu torn emparentats amb les diverses variants de la bríscola jugada a Itàlia. El guinyot està molt estès a diverses zones d'Espanya com Sòria, Conca, Navarra i Aragó; als Països Catalans és un joc molt popular a les zones limítrofes amb l'Aragó, sobre tot a Castelló i a les terres de l'Ebre (comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta), on hi ha molta afició i és considerat poc menys que el "joc nacional". En molts pobles s'organitzen campionats de guinyot a les festes majors.

El guinyot es juga amb la baralla espanyola de la qual se separen els vuits i els nous. Hi participen quatre jugadors que formen parella; els membres d'una parella s'asseuen un enfront de l'altre. Es reparteixen sis cartes a cada jugador, una carta es desa cara amunt al centre de la taula i la resta boca avall al seu damunt; aquesta carta serà el triomf.

Cada partida rep el nom de cama; quan una parella guanya quatre cames, aconsegueix un coto; un guinyot complet es es juga al millor de tres cotos.

Si un jugador reuneix un rei i una sota, canta vint d'or, copa, espasa o basto; si són el rei i la sota de triomf, canta quaranta; els punts aconseguits cantant se sumen als punts obtinguts durant el joc. Guanya una cama la parella que aconsegueixi sumar 101 punts.