[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Front Nacional Somali - Viquipèdia

Front Nacional Somali

De Viquipèdia

El Front Nacional Somali es un partit polític de Somàlia basat en el subclan Marehan del grup dels Darod. Agrupa als partidaris del general Siad Barre.

Els militars lleials a Barre havien començar a finals de 1990 a organitzar una milícia de Marehan, l'únic subclan que restava fidel al règim, especialment per combatre als rebels. El març de 1991, les restes de les forces militars i aquestes milícies van constituir el Front Nacional Somali i el seu braç armat l' Exèrcit Nacional Somali.

Fou el mateix general Barre el que va assolir el comandament. L'abril de 1991 fou derrotat per les forces del Congres de la Somàlia Unificada però l'estiu de 1991 va ocupar Baidoa on Barre es va establir, fins que l'abril del 1992 les seves forces foren expulsades de la ciutat per les milícies del Congres de la Somàlia Unificada de Aydid aliat a una facció del Moviment Democràtic de Somàlia (i amb l'altra facció cooperant a la lluita). Després de la derrota Barre, ja una mica senil, va retirar-se a Kenya i va deixar el comandament. L'ajut rebut d'alguns dels seus aliats internacionals el va permetre el 1991 i 1992 refer els seu equipament.

La direcció màxima del moviment correspon al 21è Comitè però la seva composició no es coneguda; es suposa que en fan part els generals Ganni i Ali Samatar (quest darrer primer ministre varies vegades i el seu home de confiança, però que oficialment viu exiliat a Itàlia) però cap dels dos fou present a la reunió que es va celebrar a Kishimayu el 5 de gener del 1992. El general Ganni està emparentat amb el general Morgan, gendre de Barre. La presidència del moviment correspon a Muhammad Siad Hersi, àlies Morgan.

Dins el moviment hi ha dos faccions principals: el grup de lleials de Barre i fidels del clan Marehan, que proposen reconquerir Mogadiscio per les armes i restaurar el poder polític del clan Marehan; i el grup del general Morgan (un Majertin) i altres moderats, que proposen que els Marehan demanin perdó a altres grups per la repressió durant la dictadura i es reconciliïn amb la resta de clans.

El 5 de gener de 1992 el Front va reconèixer a Ali Mahdi (un Hawiye) com a president, no tant per acceptar-lo a ell sinó per ser enemic d'Aydid, considerat el principal enemic del Front. Després de la conquesta de la base aèria de Balli-Dogle a només 100 Km al oest de Mogadiscio (abril de 1992) els intents de reconciliació amb els Hawiye es van aturar, i toit seguit, derrotat el Front, es va haver de retirar cap al Jubaland. Els Marehan, d'acord a la tradició somali, haurien de ser castigats col·lectivament pels crims de Barre, i això impulsa al clan a seguir la lluita.