[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jubaland - Viquipèdia

Jubaland

De Viquipèdia

Jubaland (Trans Juba o Ultra Juba, italià Oltre Giuba) és la regió al sud del riu Juba. La capital és el port de Kishimayu

[edita] Època colonial

La regió era un domini feudal del sultà de Zanzíbar però el 1890 va passar a ser administrat pels britànics pagant un lloguer al sultà. El 1 de juliol de 1895 la regió fou incorporada a la colònia de l'Àfrica Oriental Britànica.

Per un tractat signat el 15 de juliol de 1924 la regió fou cedida a Itàlia, que la va constituir en colònia separada (Oltre Giuba) i en va nomenar governador a Corrado Zoli, però de fet l'administració italiana no es va establir fins el 1925. El 1 de juliol de 1926 la colònia fou suprimida i reunida amb la colònia de Somàlia Italiana.

[edita] Estat autònom

La regió de Jubaland es habitada per subclans del grup dels Darod, on es va fer fort des el 1989 el Moviment Patriòtic Somali (MPS) format per el subclan Ogadeni, i liderat pel coronel Ahmad Omar Jess, però el 1991 va entrar en conflicte amb el general Muhammad Siyad Hersi, àlies Morgan, gendre de Siad Barre i ex ministre de defensa d'aquest, que va reagrupar als partidaris del ex dictador exiliat a [Kenya], la majoria pertanyents als subclans Marehan i Harti-Majertin, sota la bandera del Front Nacional Somali (FNS). En el sí del MPS, un sector dirigit pel general Aden Abdullahi Nur, àlies Gabiyow, antic ministre de Defensa destituït per Siad Barre, es va aixecar contra Jess i es va aliar a Morgan. Gabiyow i Jess van esdevenir enemics.

La regió de Jubaland va quedar en gran part controlada des el 1992 pel general Mohamed Said Hersi, àlies Morgan (membre del clan Darod-Majertin) que dirigia el Front Nacional Somali) que amb les restes del exèrcit de Barre havia entrat a la regió procedent de Kenya. Des el 1992 al 1995 l'ONU va intervenir a Somàlia i els combats van parar.

Des el 1995 Morgan va dominar el Jubaland sense oposició. El 3 de setembre de 1998 Morgan va anunciar que pretenia establir una regió autònoma de Jubaland amb centre a Kishimayu, i es va pronunciar per una federació confederació que preservés la unitat sagrada de Somàlia, confederació a la que hauria d'unir-se el Somaliland.

El novembre de 1998 les milícies d' Husayn Aydid Jr. (del Front de Salvació de Somàlia) van ocupar temporalment Kishimayu però al mateix temps, el 5 de novembre de 1998 l'ERR (Exèrcit de Resistència Rahaweyn) va capturar el subdistricte de Waajid (sud-oest de Somàlia, al districte de Bokol) que estava en mans de Husayn Aydid, i altres grups van atacar posicions del Front Nacional de Somàlia liderat per Aydid, i aquest atacs van permetre a Morgan recuperar Kishimayu.

Morgan fou expulsat de Kishimayu l'11 de juny de 1999 per les Forces Aliades Somalis dirigides per Ahmed Warsame, forces formades principalment pels clans ogadeni (MPS de Gabiyow) i Habr Gedir (ANS) aliades al Front de Salvació de Somàlia. L'aliança i el front es van unir en un nou grup anomenat Aliança de la Vall del Juba que des el 2000 va donar suport als nou govern interí que es va establir a Mogadiscio l'octubre d'aquell any. El 18 de juny del 2001 l'Aliança va establir un govern regional lleial al govern interí de Somàlia. El 6-7 d'agost del 2001 Morgan va recuperar Kishimayu però en fou expulsat altre cop i va retornar a la seva base de Bulo Haji. Un altra atac el maig del 2004 fou també rebutjat. Morgan domina la major part de la regió però no la capital i rodalies.