[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Majertin - Viquipèdia

Majertin

De Viquipèdia

Majertin o Mijurtini (àrab Harti, italià Migiurtinia) fou un sultanat de la part nord-est de Somàlia sorgit al segle XV, dirigit per una burgesia àrab comerciant barrejada amb membres de les famílies de caps nadius somalis.

Al segle XVI va reconèixer nominalment la sobirania portuguesa la presencia dels quals a la zona fou merament testimonial i si be el soldà fou considerat vassall del rei de Portugal mai van arribar a establir guarnició i es va limitar a algun contacte comercial; al segle XVII va reconeixer la sobirania dels sultans iarebites d'Oman i Mascat. Vers la meitat del segle XVIII va reconèixer als sultans Al-Busaid d'Oman i Mascat i després de Zanzíbar i Oman. El sultà d'Hobya (Obbia) se li va sotmetre pero es va separar el 1878.

El sultà de Zanzíbar va quedar sota protectorat britànic el 1890 (el Regne Unit va haver de renunciar a l'illa Helgoland en favor d'Alemanya i als seus drets a Madagascar en favor de França) i la seva sobirania sobre les zones costeres fou limitada per Gran Bretanya: les zones del sultà a la costa de Somàlia, Àfrica Oriental (Kenya) i Tanganika van quedar repartides entre les potencies colonials: Itàlia, Gran Bretanya i Alemanya. Itàlia i Gran Bretanya van optar per pagar un arrendament al sultà mentre que Alemanya va preferir comprar els seus drets. El 1891 els drets del sultà de Zanzíbar van passar a ser exercits per Itàlia a canvi d'un arrendament i el 1892 el sultà va acceptar el protectorat italià pero els italians no van entrar al país fins el maig de 1893 i finalment el Sultà va reconèixer formalment el protectorat italià per un tractat signat el 7 d'abril de 1895.

El sultanat de Majertin abraçava des Bender Ziada al Golf d'Aden al Cap Gabee o Ras Maber, al Oceà Índic. Al oest s'estenien les possessions britàniques (durant la primera part del segle XX dominades per el líder nacionalista islàmic somali Mullah, anomenat pels britànics "El boig"). Al Sud quedaven els dominis del Sultà d'Obbia. El sultà residia a Bergal però el comissari italià va residir a Alula. Mullah va entrar el 1905 a la zona italiana de Nugal, dins el sultanat de Majertin, pero en fou expulsat el 1911. El sultà Osman Ahmed, que havia pujat al tron essent un nen (1860), va morir el 1927 i el sultanat abolit i incorporat a la colònia de la Somàlia Italiana.

El 1991, amb l'enfonsament del règim de Siad Barre a Somàlia, el clan Darod va proclamar la República de Majertin, que el 1997 va establir estructures democràtiques, i el 1998 va esdevenir la República de Puntland.


[edita] Sultans

  • Maxamuud IV (Mahmud IV)  ? - 1815
  • Cismaan II (Osman II) 1815 - 1842
  • Yuusuf IV (Yusuf IV) 1842 - 1844
  • Maxamuud V Yuusuf (Mahmud V ben Yusuf) 1844-1860
  • Cismaan III Maxamuud (Osman III ben Mahmud) 1860-1927