[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frank Wilczek - Viquipèdia

Frank Wilczek

De Viquipèdia

Frank Wilczek
Frank Wilczek
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2004)

Frank Wilczek ( Mineola, EUA 1951 ) és un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2004.

[edita] Biografia

Va néixer el 15 de maig de 1951 a la població de Mineola, situada a l'estat nord-americà de Nova York en una família d'arrels poloneses i italianes. Va estudiar matemàtiques a la Universitat de Chicago, on es llicencià l'any 1970 i posteriorment realitzà un doctorat en física a la Universitat de Princeton l'any 1974.

Professor univesitari a l'Institut d'Estudis Avançats de la Universitat de Princeton i a l'Institut Kavli de Física Teòrica, actualment és professor de física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts.

[edita] Recerca científica

L'any 1973 treballant amb David Gross a la Universitat de Princeton va descobrir el fenomen conegut com a llibertat assimptòtica per la qual a major aproximitat entre dos quarks menor és la interacció forta entre ells. Així doncs, quan els quarks estan extremadament pròxims la interacció nuclear entre ells és tan feble que es comporten gairebé com a partícules lliures. La llibertat assimptòtica, descoberta independentment i gairebé al mateix temps per David Politzer, fou determinant per al descobriment de la cromodinàmica quàntica.

Wilczek posteriorment va ajudar al coneixement i desenvolupament de anions, axions i altres aspectes del camp de la teoria quàntica en general i ha investigat en els camps de la física de matèria condensada, l'astrofísica i la física de partícules.

L'any 2004 compartí el Premi Nobel de Física amb David Gross i David Politzer pel descobriment de la llibertat asimptòtica en la teoria de la interacció forta.

Actualment les seves investigacions se centren e les partícules físiques pures; el comportament de la matèria: temperatures ultra-elevades, densitat i estructura de fase; aplicacions de la física de partícules a la cosmologia; aplicacions de tècniques de la teoria quàntica de camps a la física de la matèria condensada; i la teoria quàntica dels forats negres.

[edita] Enllaços externs