[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

David Politzer - Viquipèdia

David Politzer

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2004)

Hugh David Politzer ( Nova York, EUA 1949 ) és un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2004.

[edita] Biografia

Va néixer el 31 d'agost de 1949 a la ciutat de Nova York. Va estudiar a la Bronx High School of Science l'any 1966, i va rebre la seva llicenciatura en física a la Universitat de Michigan l'any 1969 i el doctorat a la Universitat de Harvard l'any 1974.

Becari entre 1974 i 1977 a la Universitat de Harvard, aquell any fou nomenat professor a l'Institut Tecnològic de Califòrnia on actualment és professor de física teòrica.

[edita] Recerca científica

L'any 1973 va descriure el fenomen de la llibertat assimptòtica per la qual a major proximitat entre quarks menor és la interacció forta entre ells. Així doncs, quan els quarks estan extremadament pròxims la interacció nuclear entre ells és tan feble que es comporten gairebé com a partícules lliures. Aquest fenomen fou descobert, independentment i al mateix temps, pels investigadors David Gross i Frank Wilczek, i fou cabdal pel descobriment de la cromodinàmica quàntica.

Amb la col·laboració de Thomas Appelquist va predir l'existència del quarkoni, una partícula elemental composta d'un quark encantat i la seva antipartícula.

L'any 2004 compartí el Premi Nobel de Física amb David Gross i Frank Wilczek pel descobriment de la llibertat asimptòtica en la teoria de la interacció forta.

[edita] Enllaços externs