[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesco Cossiga - Viquipèdia

Francesco Cossiga

De Viquipèdia

Francesco Cossiga
Francesco Cossiga

Francesco Cossiga (Sàsser, Sardenya, 26 de juliol de 1928) és un polític italià pertanyent la democràcia cristiana italiana. Durant la Segona Guerra Mundial va estar en contacte amb organitzacions polítiques catòliques. Estudi dret i va ser professor de Dret Constitucional a la Universitat de Sàsser.

A la fi dels anys cinquanta va iniciar la seva carrera política en el si de Democrazia Cristiana. En 1966 va ser nomenat sotssecretari de defensa en el govern. Va ocupar des de llavors alts càrrecs de l'administració. Va ser ministre d'Interior des de 1976 a 1978, durant el període al capdavant d'aquest departament, en 1978, va haver de dimitir per la crisi que va generar l'assassinat d'Aldo Moro. Va ser cap de govern des de 1979 fins a 1980. Durant el seu mandat va haver d'afrontar l'oposició que van generar els escàndols de corrupció política que van arribar a afectar al govern i que li van obligar a retirar-se de la política durant un temps. Va ser designat president del Senat en 1983 i en les eleccions de 1985 va resultar escollit president de la República italiana, sent el candidat de la Democràcia Cristiana. El nom de Francesco Cossiga es va veure de nou relacionat amb assumptes il·legals i va haver d'abandonar anticipadament la presidència en 1992. Va abandonar la Democràcia Cristiana en 1998 i va fundar el partit Unió Democràtica per a la República, d'idees centristes.

En italià, el seu cognom és comunament pronunciat [kos'siga], no obstant això la pronunciació original és ['kɔs-], amb accent en la vocal -o- (es tracta d'un cognom sard, que significa pròpiament Còrsega).

Precedit per:
Alessandro Pertini
President d'Itàlia
19851992
Succeït per:
Oscar Luigi Scalfaro