[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Filoxè de Citera - Viquipèdia

Filoxè de Citera

De Viquipèdia

Filoxè de Citera (Philoxenus, Φιλόξενος) (vers 435 aC-vers 380 aC) fou un destacat poeta ditiràmbic grec de vegades confós amb Filoxè de Lèucada. Era fill d'Euletides i encara que en general es diu que va néixer a Citera, cosa bastant segura, algunes fonts el fan nadiu d'Heraclea del Pont. El seu floriment es va produir vers el 398 aC.

Suides diu que reduïda l'illa de Citera a l'esclavitud per part d'Esparta, Filoxè fou venut com esclau a Agesiles i a la mort d'aquest va passar al poeta líric Melanippides que el va educar. No consta cap conquesta espartana de Citera però si una d'atenenca el 424 aC i podria ser un error a Suides, però el fet de la seva esclavitud esta testimoniat per diverses fonts.

Ja hauria arribat a certa eminència el 408 aC. Va passar una part de la seva vida a Sicília però no se sap quan hi va anar, i encara que es dona la data del 396 aC en endavant, només es una suposició. Dionís el Vell el va acollir a la seva cort i li va donar el seu favor fins que un dia el va ofendre (segons una versió li va dir que la millor manera de corregir els seus poemes era fer una línia negra damunt de tot el que el tirà havia escrit; segons una altra versió va fer massa amistat amb l'amistançada del tirà, Galatea) i fou empresonat encara que fou alliberat al cap de no massa temps. Va recuperar el favor de Dionís però al cap d'algun temps va abandonar la cort i va tornar a Citera (segons Suides a Tàrent) on va composar la seva obra Galatea. Suides diu que va morir a Efes però això sembla una confusió amb Filoxè de Lèucada.

Suides diu que va escriure 24 ditiràmbics i una genealogia dels Aecides. Entre els esmentats per Suides no hi consta Δει̂πνον esmentat per altres autors. El seu poema més important és κύκλωψ ἡ Γαλάτεια. Altres ditiràmbics són: Μυσοί, Σύρος, Κωμαστής, i Φαέθων.