[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Festa - Viquipèdia

Festa

De Viquipèdia

Preparatiu d'una festa, per exemple d'un aniversari.
Preparatiu d'una festa, per exemple d'un aniversari.

Festa és un esdeveniment de caire social organitzat de forma pública o per un grup més reduït de persones

La paraula festa és d’origen llatí, apareix en llengua catalana a partir del segle XIV comparteix l’arrel amb feria (fira) amb el significat de dia festiu aquesta última paraula es troba en català des de l’origen de la llengua ja al segle XII.

Una festa religiosa es la que està organitzada per una institució religiosa, sovint les adopta, també, com a festa laboral l’estat o comunitat on aquella religió sigui o hagi estat majoritària, fins i tot en estats qualificats de laïcs com França. Les festes religioses sovint són fruit de l’adopció d’una festa anterior pagana, com és el cas del Nadal o de la Nit de Sant Joan associades antigament amb el moviment aparent del sol. Altres festes originariament religioses s’han desacralitzat per a molta gent (Setmana Santa, la Immaculada Concepció etc.). Fins i tot es dóna el cas de festes religioses com el Carnestoltes caigudes en un cert desús que s’han recuperat i revifat per part d’institucions cíviques per tal d’accentuar-ne l’aspecte lúdic.

Els estats acostumen a celebrar com a festa el dia de la independència, o de la Constitució, de determinades batalles (presa de la Bastilla) considerades decisives i essent aquests dies decretats com festius laborals .

Les nacionalitats, regions o forces sindicals també tenen les seves festes pròpies. En el cas de l'11 de setembre i la Primer de maig des del punt de vista sociòlogic també va experimentar una gran transformació ja que van passar de ser unes festes il·legals i reivindicatives d’un grup a institucionals i festa laboral.

Les festes locals com la Festa major, Festa de barri, les Falles, La Patum de Berga, Moros i Cristians, San Fermín, la Feria de Abril, Oktoberfest, el Carnaval de Rio de Janeiro, les festes de la verema i moltes altres han incrementat amb el temps la seva incidència amb l’atracció de molta gent forana i la promoció dels mitjans de comunicació.

Les festes particulars (en anglès Party) aprofiten qualsevol esdeveniment per a celebrar-se acostumen a ser d’aniversari, a l’oficina (comiat de treballadors, jubilacions dinars de Nadal) acomiadament de solters, casament. En la cultura mexicana també es fa festa en els enterraments. S'observa un increment de la intensitat de les festes privades, d'una banda han sorgit empreses especialitzades en organitzar-les d'altra major consum de begudes alcohòliques i fins fenomens marginals però de gran poder de convocatòria com l'anomenada entrompada