[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ferran Sor i Muntades - Viquipèdia

Ferran Sor i Muntades

De Viquipèdia

Ferran Sor
Ferran Sor

Ferran Sor i Muntades (Barcelona, 1778París, 1839) fou un guitarrista i compositor català. En algunes fonts es troba anomenat Ferran Sors o Fernando Sors o fins i tot Sort[1], nascut a Barcelona en el sí d'una família acomodada de tradició militar, d'ascendència francesa. El seu besavi havia nascut a Gajan, un poblet al Sud de l'Arieja.

Fou alumne de l'Escolania de Montserrat. El 1797, amb tan sols 19 anys estrenà al teatre de la Santa Creu de Barcelona la seva òpera Il Telémaco nell'isola di Calipso.

El 1799 es traslladà a Madrid on va tenir diversos càrrecs administratius que el van fer viatjar a Barcelona i Màlaga. El 1808 es va oposar a la invasió francesa però, el 1810 va acceptar la monarquia de Josep I Bonaparte cosa que va obligar-lo, el 1813, a emigrar a França on va desenvolupar el seu més ampli treball. El 1823 va estar a Prússia amb un gran èxit, arribant a escriure el 1826 el ballet Hercule et Omphale per a la coronació del tsar Nicolau I de Rússia. Retirat a París des del 1828, va acabar el seus dies admirat com a compositor i guitarrista així com per la seva dedicació a l'ensenyament.

Publicà un mètode de guitarra i un tractat d'harmonia aplicat a aquest instrument.

[edita] Referències

  1. Gásser, Luis (ed.) Estudios sobre Fernando Sor. ICCMU. Madrid, 2003