Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ferdinand Marcos - Viquip??dia

Ferdinand Marcos

De Viquip??dia


Ferdinand Edralin Marcos
Ferdinand Marcos

10?? President de les Filipines
6?? President de la 3a Rep??blica
1r President de la 4a Rep??blica
Mandat
30 de desembre de 1965 ??? 25 de febrer de 1986
Precedit per Diosdado Macapagal
Succe??t per Coraz??n Aquino

Primer ministre de les Filipines
Mandat
12 de juny de 1978 ??? 30 de juny de 1981
Succe??t per C??sar Virata

Membre de l'Interim Batasang Pambansa
Mandat
12 de juny de 1978 ??? 30 de juny de 1981

Naixement 11 de setembre de 1917
Filipines Sarrat (Ilocos Norte, Filipines)
Mort 28 de setembre de 1989
Estats Units Honolulu (EUA)
Partit pol??tic Partit Liberal (1946-1965)
Partit Nacionalista (1965-1978)
Kilusang Bagong Lipunan (1978-1986)
Parella Imelda Romu??ldez
Professi?? Advocat
Religi?? Cristianisme cat??lic rom??
(abans Aglipayan)

Ferdinand Emmanuel Edralin Marcos. (Sarrat, Filipines, 1917-Honolulu, Hawai, 1989) Pol??tic i advocat filip??. President de la Rep??blica de Filipines (1965-1986).

???Va estudiar dret a la Universitat de les Filipines. Acusat en 1939 de l'assassinat d'un oponent del seu sogre, fet esdevingut sis anys abans, va apel??lar davant del Tribunal el Suprem Filip?? i va ser absolt el 1940. Va arribar a exercir l'advocacia a Manila i durant la Segona Guerra Mundial va ser oficial de l'ex??rcit del seu pa??s. Posteriorment va afirmar haver exercit un paper essencial en el moviment de resist??ncia filip??, la qual cosa va contribuir en bona mesura al seu ??xit pol??tic, encara que despr??s de la seva mort es va demostrar que amb prou feines havia participat en les activitats contra els japonesos entre 1942 i 1945. ???El 1946 va passar a ser ajudant del primer president de la Rep??blica independent de Filipines, Manuel Roxas. Va ser membre de la Casa de Representants durant deu anys i despr??s En 1946 va passar a ser ajudant del primer president de la Rep??blica independent de Filipines, Manuel Roxas. Va ser membre de la Casa de Representants durant deu anys i despr??s va formar part del Senat. El 1954 es va casar amb Imelda Marcos qui va ser sempre la seva principal consellera.

[edita] Govern

???El 1965, Marcos, que havia assolit un gran prestigi en el Partit Liberal fundat per Roxas, va aconseguir ser nomenat candidat a la presid??ncia i es va enfrontar al representant del partit nacionalista, Diosdado Macapagal. Elegit president, durant el seu primer mandat va aconseguir algunes millores en l'agricultura, la ind??stria i l'educaci??. Reelegit president el 1969, al llarg del seu segon mandat va haver de fer front a la recrudesc??ncia de la guerrilla urbana i a les revoltes estudiantils. Anticomunista conven??ut, va enviar tropes a combatre en suport del Vietnam del Sud, al principi va governar democr??ticament, per?? gradualment amb m??s m??s autoritarisme fins a instaurar una forta dictadura el 1972, la qual cosa va propiciar l'aparici?? al pa??s d'una guerrilla comunista i una altra musulmana, contr??ries a la seva pol??tica. ???El 1972 va imposar la llei marcial, gr??cies al qual va poder empresonar sense major tr??mit els seus adversaris pol??tics, entre els quals es trobava Benigno Aquino. El 1973 va promulgar una nova Constituci?? en la que passava a exercir tant les funcions de cap d'estat com les de primer ministre. El 1980 va convidar el general xil?? Augusto Pinochet a les Filipines; va cancel??lar la reuni?? per protestes en contra de la visita del dictador xil??, quan Pinochet anava en ple vol a les Filipines, despr??s de tornar a Xile, es van trencar les relacions diplom??tiques.

???Nou anys despr??s de proclamar la llei marcial, Marcos la va suprimir i va procedir a una reforma constitucional. Aquell mateix any va ser reelegit president per sis anys m??s. Per?? l'oposici?? es va anar endurint, sobretot, arran de la mort del seu l??der, Benigne Aquino, i el 1986, la v??dua d'aquest, Cory Aquino, va v??ncer en les eleccions presidencials a Marcos, qui va pretendre seguir en el c??rrec malgrat la seva derrota. Per?? les protestes populars i internacionals el van obligar a exiliar-se a Hawaii.

???Els seus ??ltims anys en el poder ??s van caracteritzar per la corrupci??, l'estancament econ??mic, les abismals desigualtats entre pobres i rics, i l'arrelament de la guerrilla comunista a les zones rurals.