[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Felip Cervera i Marquès - Viquipèdia

Felip Cervera i Marquès

De Viquipèdia

Felip Cervera i Marquès (Castelló d'Empúries, Alt Empordà, 18 de novembre de 1863 - Figueres, Alt Empordà, 14 d'octubre de 1930) fou un compositor prolífic, tant en el camp profà com en el religiós: peces per a concert, música religiosa, caramelles, marxes, sardanes, etc.

Fill de Josep Cervera i Rocalba, va residir quasi sempre a Figueres passant temporades a casa dels seus pares a Roses. Ja des de petit es dedicà plenament a la música rebent els primers estudis del seu pare, l'únic mestre que va tenir. Es pot considerar pràcticament autodidacte i amb unes grans aptituds musicals. Va tenir un domini global de tots els instruments de la cobla i orquestra, encara que sobretot el piano, el flabiol i dels instruments que interpretava habitualment com el clarinet i sobretot la tenora.

Es traslladà a Barcelona per aprendre l'ofici de sabater, però gairebé no arribà a exercir-ne. Juntament amb els seus germans Agustí i Jaume, també músics, regentaven un negoci de venda, lloguer i reparació de pianos a Figueres. Amb tot, però, va seguir la seva dedicació a la música. Així l'any 1884 ingressava a cobla de Peralada juntament amb el seu pare Josep i el seu germà Agustí. Cap a l'any 1900 s'integrà a la cobla Antiga Pep de Figueres, on hi restà 10 anys. També a Figueres dirigí el cor de la Societat Coral Erato, fou professor de música del col.legi dels Germans de les Escoles Cristianes i mestre de capella de la parròquia de Sant Pere.

Malgrat haver composat una gran quantitat d'obres, malauradament es conserva ben poc de la seva producció ja que feu cremar pel seu fill Josep Maria i davant seu totes les seves composicions. Acció difícil d'entendre malgrat s'hagi considerat com un acte d'humilitat. El seu fil va poder salvar furtivament la peça coral La Fira de Santa Creu i el càntic religiós Sia vostra gran puresa.

De les moltes sardanes que composà només es salvaren que havia repartit a altres cobles.

[edita] Enllaços externs