[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Federació de Pilota Valenciana - Viquipèdia

Federació de Pilota Valenciana

De Viquipèdia

La Federació de Pilota Valenciana és l'entitat pública encarregada de la pilota valenciana en general. Entre d'altres, reglamenta les diverses modalitats, n'organitza competicions i promou la difusió de l'esport autòcton del País Valencià. El president, reelegit el 18 de novembre de 2006, és Ramón Sedeño Clemente.

Logo de la Federació de Pilota Valenciana
Logo de la Federació de Pilota Valenciana

La Federació ha instituït el 14 de juny com a Dia de pilota, en record de la data de la prohibició (el 1391) de jugar a pilota dins dels murs de la Ciutat de València.

Les llicències atorgades als jugadors aficionats són 2.003, a les escoles de pilota hi ha 756 alumnes per a 28 monitors, els pilotaris professionals són 77, i els trinquets tenen 15 marxadors reconeguts.

Taula de continguts

[edita] Història

El 1925 nasqué a Sant Sebastià la Confederación Española de Pelota Vasca, que funcionà fins la Guerra Civil del 1936. En acabar la contesa, el Consejo Nacional de Deportes va crear la Federación Española de Pelota, dins de la qual integraren la naixent Federació Valenciana de Pilota, ja que sabien que s'hi jugava amb la mà. Una mostra d'aquesta ignorància i despreocupació fou que escolliren com a president José Marín, ex-futbolista del València CF, la major virtut del qual era l'afició a aparéixer en les fotografies. Gràcies a ell ens han restat nombroses imatges de la prèvia de partides de l'epòca.

Els següents presidents de la delegació valenciana tampoc hi semblaven gens interessats:

  • Jacinto Quincoces, ex-futbolista i jugador de pala. Malgrat reconéixer a la premsa que havia acceptat el càrrec a contracor tingué encerts com el d'iniciar els campionats jovenils d'on sorgiren figures com Genovés I i el Xatet de Carlet.
  • Roberto Bonora, practicant de frontennis, donà validesa a algunes competicions que el món aficionat ja havia iniciat pel seu compte, com les de galotxa.
  • Enrique Menéndez, ex-pilotari professional de Massamagrell, intentà elevar l'estatus de la pilota valenciana, però topà amb els impediments de la Federació Espanyola. Aprofità la dimissió per començar la tasca de crear la Federació de Pilota Valenciana.

El 15 de febrer de 1984 el Ple del Consell de la Generalitat Valenciana desplega la normativa del Decret del 5 de desembre de 1983 que regula la constitució de federacions valencianes d'esports autòctons com a instruments per a agrupar associacions i esportistes tot impulsant-ne la pràctica i la promoció.

  • El president interí Rafael Genovés fou, doncs, l'últim amb superior jeràrquic a Madrid.
  • Víctor Iñúrria consolidà els campionats existents i en començà de noves, signà convenis amb altres entitats públiques i privades, impulsà les escoles de pilota i inicià els contactes internacionals arran dels quals s'organitzà a València el 1993 el Torneig 5 Nacions. El seu mandat acabà amb el I Congrés Mundial de Pilota a Mà celebrat els 2, 3 i 4 de juny de 1994 al Cap i Casal.
  • El 1994, Joan Pascual Llobell accedí a la presidència de la Federació després d'un procés electoral molt tens i polèmic que, quatre anys després, el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià qualificà de "nuls" per "irregularitats en el vot per correu".
  • Ramón Sedeño Clemente és votat per segona ocasió president el 18 de novembre de 2006.

[edita] Competicions oficials

Professionals

Aficionats

  • Escala i Corda
    • Campionat Autonòmic d'Escala i Corda

[edita] Relacions internacionals

Des del 1992, la Federació de Pilota Valenciana forma part de la Confederació Internacional de Joc de Pilota, la qual organitza cada any els Campionats Internacionals de Pilota.

[edita] Enllaços externs