[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fabiola de Mora y Aragón - Viquipèdia

Fabiola de Mora y Aragón

De Viquipèdia

Imatge:Queen Fabiola and King Baudouin.jpg
L'aristòcrata espanyola Fabiola de Mora y Aragón, reina de Bèlgica.

Fabiola de Mora y Aragón, reina dels belgues (Madrid 1928). Aristòcrata espanyola esdevinguda per casament reina dels belgues des de l'any 1960, any en què es casà amb el rei Balduí I de Bèlgica.

Nascuda a Madrid l'any 1928, sent filla del marquès de Casa Riera i comte de Mora, Gonzalo Mora Fernández Riera del Olmo, i de Blanca de Aragón y Carrillo de Albornoz. La seva padrina de bateig fou la reina Victòria Eugènia de Battenberg.

Abans de maridar-se publicà un album de 12 contes ("Los Doce Cuentos maravillosos"). També exercí d'infermera i fou una coneguda voluntària de causes socials a Madrid.

L'any 1960 conegué a Balduí I de Bèlgica en una cerimònia al Palau Reial de Brussel·les mentre acompanyava com a dama d'honor a la infanta Pilar d'Espanya. La parella es casà el 15 de desembre de 1960. Balduí era fill del rei Leopold III de Bèlgica i de la princesa Àstrid de Suècia.

La parella no tingué descendència tot i que la reina tingué nombrosos embarasos que tots acabaren en abortaments naturals. Aquest fet afectà profundament als reis que esdevingueren en certa forma protectors del príncep i nebot seu Felip de Bèlgica.

El rei morí l'any 1993 a Motril durant unes vacances. Balduí fou succeït pel seu germà petit, el príncep de Lieja, el rei Albert II de Bèlgica malgrat els rumors que apuntaven que tant Balduí com Fabiola haguessin vist bé saltar-se Albert per coronar directament a Felip.

Els belgues catòlics l'admiren pel seu devotisme catòlic i la seva involucració en causes socials, particularment aquelles relatives a les malalties mentals, els problemes de la canalla i de les dones al Tercer Món. Els belgues lliurepensadors no aprecien gaire el seu integrisme i la seva influència damunt el rei Balduí per a frenar l'emancipació del poble i de les llibertats individuals (avortament, eutanasia, drets dels gais ecc.)

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Fabiola de Mora y Aragón