[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Evagri d'Epifania - Viquipèdia

Evagri d'Epifania

De Viquipèdia

Evagri d'Epifania o Evagri Escolàstic (Evagrius Epiphaneus o Evranius Scholasticus, Εὐάγριος), també anomenat Evagri Exprefecte, fou un advocat i historiador grec nascut a Epifania a la regió de l'Orontes a Siria Secunda (Celesíria) però que alguns pensen que li fou donat com a distinció (Epífanes vol dir l'Il·lustre) i no (o no sols) pel seu lloc de naixement. Va néixer el 536.

Va estudiar de jove a la seva ciutat natal i després va anar a Apamea on era quan el rei Khusraw I de Pèrsia va ocupar Antioquia el 540. El 542 una epidèmia de pesta va afectar a l'Imperi i va estar a punt de morir. D'aquesta pesta, que va durar de manera intermitent durant uns 50 anys, van morir la seva dona i diversos fills (incloent una filla ja casada i el fill d'aquesta el 591 o 592) i molts amics i servidors.

Sembla que va exercir un temps com advocat a Antioquia.

Fou conseller legal del patriarca Gregori d'Antioquia i alguns dels seus memorials van ser aprovats per l'emperador Tiberi II que li va donar el rang de qüestor (es a dir exqüestor però sense haver estat qüestor) i mes tard l'emperador Maurici li va donar el rang de exprefecte (ἀπὸ ἐπάρχων), títol que va adoptar algunes vegades.

Va acompanyar a Gregori a Constantinoble (589) al judici demanat pel patriarca quan fou acusat d'incest i adulteri. Gregori fou absolt i el mateix any Evagri es va casar per segon cop, amb una noia jove i durant la celebració es va produir un terratrèmol en el que van morir uns seixanta mil habitants.

Vers el 593 o 594 va escriure una historia eclesiàstica que anava des de el concili d'Efes fins el 593, que es considerada una font fiable.