[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Euskaltzaindia - Viquipèdia

Euskaltzaindia

De Viquipèdia

Seu central a Bilbao.
Seu central a Bilbao.

L'Euskaltzaindia (1919) és la institució acadèmica oficial que regula les normatives (gramàtiques, diccionaris, ...) del basc. Euskaltzaindia en basc vol dir Reial Acadèmia de la Llengua Basca.

Va ser fundada en 1919. El seu símbol és un roure i el seu lema "començar i seguir". Està oficialment reconeguda pels Estats de França i Espanya. Publica anualment la revista Euskera per difondre la seva activitat.

Es divideix en diverses comissions de treball: comissió de lexicografia, comissió de gramàtica, comissió per a l'elaboració d'un atlas lingüístic (on es vegi la distribució dels diferents dialectes), comissió d'onomàstica, comissió de literatura i comissió de llengua oral. Cadascuna actua de manera independent però en coordinació.

La seva tasca ha servit sobretot per afiançar l'euskera batua, el basc unificat que es fa servir com a estàndard. Aquesta és la llengua que es fa servir a les ikastoles (escoles basques) i als mitjans de comunicació i ha possibilitat el resorgiment de l'idioma després de la dictadura franquista.

[edita] Enllaços externs