Eclecticisme
De Viquip??dia
Eclecticisme (del grec eklegein, 'escollir'), ??s en filosofia l'escola de pensament que es caracteritza per escollir (sense principis determinats) concepcions filos??fiques, punts de vista, idees i valoracions entre d'altres escoles, combinant-les i barrejant-les de forma sovint contraposada, encara que no arribi a formar-se un tot org??nic. L'eclecticisme es va desenvolupar a Gr??cia a partir del segle II a. C. com una manera de sintetitzar les grans troballes intel??lectuals de la filosofia cl??ssica anterior dels presocr??tics, Plat?? i Arist??til. Per exemple, Ant??oc d'Ascal?? va compaginar l'estoicisme i l'escepticisme, i Paneci de Rodas va basar el seu pensament en el platonisme i l'estoicisme. Els pensadors romans, que mai van desenvolupar un sistema filos??fic propi, es van inclinar per aquest tipus de pensament: Cicer??, per exemple, va assimilar teories de l'estoicisme, de l'escepticisme i dels peripat??tics, sense considerar la seva desuni?? essencial. La tend??ncia ecl??ctica substituir?? el criteri de veritat objectiva pel de verossimilitud i posar?? l'accent en les q??estions morals, on cal trobar un consens universal.
Entre els cristians, Climent d'Alexandria i Or??genes van combinar la metafisica grega i les idees judeocristianes de les Santes Escriptures. Ja a finals de l'Edat Mitjana, el mestre de la Devotio moderna Eckhart va formular un sistema de filosofia cristiana basat en Arist??til, els seus comentaristes ??rabs medievals, el neoplatonisme i la C??bala o m??stica hebrea.
A Espanya, l'Eclecticisme es va desenvolupar durant la Il??lustraci?? del segle XVIII com l'??nica escola alternativa a l'escol??stica dominant sense suscitar els recels de la Inquisici?? i en aquest sentit destaquen pensadors com Benito Jer??nimo Feijoo o el metge i l??gic valenci?? Andr??s Piquer.
Durant el segle XIX torn?? a sorgir l'eclecticisme a Fran??a a trav??s de l'obra del fil??sof Victor Cousin, que va provar d'unir l'idealisme d'Immanuel Kant, la filosofia del sentit com?? i les doctrines inductives de Ren?? Descartes.