[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Duo Vela - Viquipèdia

Duo Vela

De Viquipèdia

El duo Vela està format per Eulàlia Vela i López (11 de novembre de 1970) i Ester Vela i López (15 de gener de 1972), dues germanes pianistes catalanes, nascudes a Barcelona.

Taula de continguts

[edita] Formació

Realitzen els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Barcelona. Reben la seva primera formació pianística amb Anna Maria Pinto i Mª Rosa Ribas, posteriorment amb Antoni Besses i Mª Jesús Crespo.

Treballen la Música de Cambra amb Liliana Maffiotte al Conservatori, posteriorment amb Àngel Soler i Teoria de la Música, Solfeig, Harmonia amb Xavier Boliart i Composició i Instrumentació amb Carles Guinovart, Direcció d'Orquestra amb Albert Argudo i Direcció Coral amb Manel Cabero.

Assisteixen a les classes magistrals amb Luiz de Moura, Fréderic Gevers, Peter Eicher, Sofia Puche, Aquiles delle Vigne, Rosa Mª Kucharski, Brigitte Meyer, Yasuko Mitsui, Stephen Möller, Kyoko Ogawa, i Arpad Bodó entre d'altres.

[edita] Beques

Són becades pel Ministeri Espanyol de Cultura, pel Ministeri d'Afers Exteriors, pel Ministeri de Cultura de Luxembourg, on realitzen un curs internacional de perfeccionament musical (1997) amb Teofils Bikis, per l’AIE, per realitzar un curs internacional de piano a Loosdorf-Viena (1998) i per l’AIE (1999 i 2000) per realitzar estudis de perfeccionament amb el pianista Àngel Soler.

[edita] Premis

Han estat guardonades en concursos de Piano (Mencions d´Honor als V i VI Premi Ciutat de Berga i al 27è Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya), Composició (1r,2n i 3r Premi Caterina Albert Paradís de Barcelona) i Música de Cambra (Accèssit a la Xa. Mostra de la Generalitat, 2n. Premi al II Concurs de Música de Cambra de Castellterçol, 3r Premi al IV Concurs de L’ARJAU de Barcelona).


[edita] El duo

La primera actuació com a duo la realitzen en 1988 al Conservatori Superior Municipal de Barcelona. El debut professional el realitzen en 1993 en un concert de Música Catalana contemporània per a piano a 4 mans, a la Casa Elizalde de Barcelona, organitzat per Joventuts Musicals de Barcelona.

Representen a España al Congrés Internacional de Música per a dos pianos celebrat a Namur-Bèlgica en 1995. Amb la desapareguda mezzo-soprano Anna Ricci actuen a la Fundació Miró de Barcelona en 1993, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca, en 1996 i al Festival Grec 1997.

Destaquen les seves actuacions a Filipines a l’Instituto Cervantes de Manila i al PBS Concert Hall de Cebú, al Österrichter Gesellschaft für Musik de Viena, al Palau de la Música Catalana, al CCCB, a l’Auditori del Conde Duque de Madrid, a l’Auditori de Caja de Madrid a Barcelona i a Ciudad Real, al Casal del Metge ...

[edita] Estrenes de compositors catalans

Molt compromeses amb la música contemporània, han realitzat nombroses estrenes: (1993) Vara per dos a la Casa Elizalde, Acció Musical a Joan Miró a la Fundació Miró de Barcelona, (1996) Sonades de Besllum a la Fundació Miró de Mallorca, (2001) Toc vessat al VI Festival Jove de Música Clàssica de Segòvia totes de J. Mª Mestres Quadreny; (1994) Angoixa de Mª R. Ribas, al CM Ramon Llull; (1996) Cercle de M. Ros i Cinc caricatures de X. Boliart a l'Auditori Eduard Toldrà del Conservatori i (1997) Espíritus elementales de D. M. González de la Rubia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona- CCCB- (2000) Evocació de M. Torrents a la SGAE; (2002) Mambo nº N de D. Colomé a la Sala de Cambra del Palau de la Música Catalana i (2003) Scherzo over Beethoven de D. Colomé, Fantasia de F. Wort, Sonata La vida secreta d'A. Guinovart, Tres racions musicals d'A.-O. Sabater, De la lluna i altres imatges de F. Taverna-Bech, Roc rebregat de J. Mª Mestres Quadreny al Centre Cutural de Cambrils.

[edita] Enregistraments

Portada del disc Danses per a piano a 4 mans
Portada del disc Danses per a piano a 4 mans

Han col·laborat en un CD amb obres de Mestres Quadreny (Ars Harmònica), un vídeo Homenatge Anna Ricci i al quart CD de l’Associació Catalana de Compositors interpretant música de Mercè Torrents. Els seus concerts han estat enregistrats per BTV (Barcelona Televisió), RNE-4, RNE-2, Com Ràdio i Catalunya Música.

El 2004 presenten el CD Música contemporània del s. XXI (Ars Harmònica 135). El 2008, celebren els 15 anys com a duo professional amb un nou disc dedicat a peces de dansa Danses per a piano a 4 mans (Ars Harmònica 191). Apleguen 36 obres d'autors des del romanticisme fins al nostre present més actual, ja que s'acaba amb obres de Xavier Boliart arrenjades pel propi compositor per a elles.

[edita] Crítiques

La crítica ha destacat la seva “compenetració i seguretat, demostrativa d'una fonda i continuada interpretació conjunta” (A. Gomila, Diari de Menorca);

Identificades amb l’esperit de les obres i amb una tècnica pianística de primer ordre, las germanes Vela van donar vida a la música...” (Revista Musical Catalana)

Honoren l’alta consideració artística que tenen i mai els hi agrairem prou el seu interès per la música feta ara i aquí” (X. Casanoves Danés, Avui),

"s'han guanyat el cor dels cebuanos al concert " (H. Jarque Loop, The Philipìne Star)

se caracterizan por tal ensamblaje sonoro y conjunción que puede decirse que hacen música a través de cuatro manos regidas por un único pensamiento. Pero no sólo es la unidad el principal de sus argumentos, también la transparencia del sonido, así como la seguridad que exhiben en un repertorio muy comprometido y en el que no se aprecian concesiones estéticas." (L. Hidalgo Martín, El Norte de Castilla).

"...revelava la capacitat de les intèrprets per identificar-se amb les diferents propostes de cadascun dels compositors...l'alta precisió, tant en la gradació del so com en la pulsació rítmica i la emotivitat del fraseig van constituir la clau d'una memorable audició. " (F.T-B., Revista Musical Catalana)

"...a banda d'una habilitat tècnica i comprensió de les obres que interpreten, afegeixen la coneixença dels autors, incrementant la idoneïtat de la seva interpretació." (I. Albors, catclassics.com)

"...una formació que s'ha convertit en una de les més representatives del nostre país...una oportunitat també per fruir d'unes interpretacions que l'oient agrairà per la seva transparència i agilitat." (J.Salazar, Revista Musical Catalana-Catalunya Música)

Tenacitat, constància, afany de superació i compromís amb la creació contemporània i amb els músics catalans han caracteritzat aquests deu anys del duo Vela, que posen amb aquest disc fresc, calidoscópic i impecable un botó d'or a la seva trajectòria.” (X. Chavarria, Serra d'Or. )[1]

[edita] Referències

  1. http://www.xtec.cat/~evela3/catala/premsa/premsacat.htm

[edita] Enllaços externs