Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Conservatori - Viquip??dia

Conservatori

De Viquip??dia

Conservatori de Sant Petersburg
Conservatori de Sant Petersburg
Consevatori de M??sica de Barcelona
Consevatori de M??sica de Barcelona

Un conservatori ??s un centre especialitzat en l'ensenyament de la m??sica. El nom, d'arrel llatina, es fa servir habitualment a It??lia, Espanya, Fran??a i altres pa??sos del seu entorn. El terme s'ha adaptat per anomenar algunes institucions anglosaxones, i varia segons el pa??s: conservatoire (angl??s brit??nic), conservatory (angl??s americ??) o conservatorium (angl??s australi??).

[edita] Origen

Durant la primera meitat del segle XVII, davant l???extraordinari desenvolupament de la vida musical que s???observava a tot It??lia, i at??s que la m??sica religiosa exigia molts bons m??sics i cantants, els quatre orfenats de les d??cades precedents es convertiren en escoles de m??sica, fins arribar a ser les m??s prestigioses de la seva ??poca. El seu objectiu principal era conservar, transmetre i perfeccionar la tradici?? musical, i del verb conservare va n??ixer per primera vegada a Europa la paraula conservatori.

Amb el naixement dels conservatoris apareixen els grans centres de formaci?? musical i vocal. Inicialment els conservatoris del renaixement itali?? eren centres socials de car??cter ben??fic, en els quals s???impartia una educaci?? b??sica que tamb?? comprenia la m??sica i els cants lit??rgics. Existien altres institucions amb finalitats semblants, com els famosos ospedale, entre els quals destacava el de Ven??cia, dirigit per Vivaldi. L???alumne entrava en el conservatori com en un convent; tota la seva escolaritat estava regida per la m??sica i els exercicis religiosos.

Els actuals conservatoris tenen el seu model en el Conservatori de M??sica de Par??s fundat el 1795 dins dels ideals de la Il??lustraci?? i de la Revoluci?? Francesa. Es cre?? amb objecte d???ensenyar m??sica a qualsevol alumne que ho sol??licit??s i demostr??s posseir qualitats sobre l???esmentat art, prescindint del seu origen social. Fins a aquest moment els estudis musicals generalment nom??s es podien realitzar en centres religiosos al servei de l???esgl??sia o de la cort, o individualment, amb professors particulars.

Els conservatoris s??n el model institucional m??s conegut, per?? en la societat occidental hi ha d???altres centres musicals amb funcions semblants. A Alemanya, les Musikhochschulen o escoles superiors de m??sica, la Royal Academy of Music a Gran Bretanya, fundada el 1822, i la school of music, el college, i el institute que podem trobar en els pa??sos anglosaxons.