[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Duixanbe - Viquipèdia

Duixanbe

De Viquipèdia

Душанбе
Duixanbe
Escut
Bandera Escut
Localització de Duixanbe al Tadjikistan
Població 524.000 est.
Fundació 1920
Alcalde Mahmadsaid Ubaydulloyev
[ http://www.dushanbe.tj/ Pàgina oficial]

Duixanbe (en tadjik: Душанбе; abans Diuixambe i Stalinabad), amb una població de 524.000 habitants, és la capital del Tadjikistan. El nom prové de la paraula tadjik per a referir-se al dilluns (du "dos" + xamba o xanbe "dia", lit. "dia dos"), etimologia que al·ludeix al fet que s'hi celebrava un mercat els dilluns.

Taula de continguts

[edita] Història

Encara que existeixen restes arqueològiques que es remunten al segle V aC, Duixanbe va ser un petit poblat fins fa uns 80 anys. El 1920, l'últim emir de Bukharà es va refugiar a Duixanbe després de ser derrocat per la revolució bolxevic. L'emir va fugir a l'Afganistan després que l'Exèrcit Roig conquistés la zona l'any següent. La ciutat va ser presa per Enver Pasha el 1922 i fou el quarter general d'Ibrahim Bek, un líder tadjik que va lluitar contra els bolxevics en la revolta basmatxi.

Amb la victòria de l'Exèrcit Roig i l'arribada del ferrocarril el 1929, la ciutat es va convertir en capital de la República Socialista Soviètica del Tadjikistan. El seu nom va canviar pel de Stalinabad, en homenatge a Stalin, fins al 1961. Els soviètics van transformar l'àrea fins a convertir-la en un centre de producció de cotó i seda, i reallotjaren a la ciutat milers de persones provinents d'altres repúbliques de la Unió Soviètica. La població també es va incrementar a causa dels milers de tadjiks ètnics que van emigrar al Tadjikistan després del pas de Bukharà i Samarcanda a la República Socialista Soviètica de l'Uzbekistan. Durant el període soviètic Duixanbe va ser una ciutat tranquil·la i relativament pròspera, seu d'una universitat i de l'Acadèmia Tadjik de Ciències.

El 1990 es van produir diversos disturbis, després de descobrir-se els plans per a reallotjar desenes de milers de refugiats armenis, fet que va encoratjar el sentiment nacionalista local. La ciutat va quedar molt danyada com a resultat de la Guerra Civil del Tadjikistan (1992-1997), que es va produir poc després de la independència.

[edita] Economia

Pròximes a Duixanbe es troben diverses mines de carbó, plom i arsènic. Duixanbe és un important centre tèxtil, principalment a causa del cotó, encara que també produïx seda, maquinària, electrodomèstics, objectes de cuir, components per a tractors i alimentació.

[edita] Llocs d'interès

  • Mesquita de Haji Iakub
  • Museu d'Etnografia
  • Museu Tadjik Unificat

[edita] Ciutats agermanades

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Duixanbe

Coordenades: 38° 32′ 12″ N 68° 46′ 48″ E