[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Samarcanda - Viquipèdia

Samarcanda

De Viquipèdia

El pati reial medieval i el seu jardí Chahar Bagh a Samarcanda.
El pati reial medieval i el seu jardí Chahar Bagh a Samarcanda.

Samarcanda (en uzbek: Samarqand, Самарқанд; en tadjik i rus: Самарқанд (Samarkand); en persa: سمرقند (Samarqand); també coneguda internacionalment com Samarkand) és la segona ciutat més gran de l'Uzbekistan a la província de Samarcanda amb una població 412.300 (2005). La majoria dels seus habitants són tadjiks i parlen tadjik, una llengua molt similar al persa escrita en alfabet ciríl·lic). La ciutat és sobretot coneguda per la seva posició central a la ruta de la seda asiàtica entre la Xina i occident. Està situada a una altitud de 702 m.

Samarcanda és el segon centre industrial del país, una ciutat gran i moderna que era també unes de les gran capitals de l'antiguitat.

Alexandre el Gran, el 329 aC, en parlava d'aquesta manera: Tot el que he sentit sobre la bellesa de Samarcanda és cert, tret de que encara és més bella del que mai podria haver imaginat. I el viatger àrab Ibn Battuta la va qualificar com una de les ciutats més grans i perfectament belles del món.

El 2001, la UNESCO va inscriure alguns dels monuments de la ciutat a la llista de Patrimoni de la Humanitat.

[edita] Història

Poblada des de fa 40.000 anys quan era un lloc amb rics recursos naturals. El nom del primer establiment estable fou Afrasiab. Segons Estrabó fou una de les 8 ciutats que va fundar Alexandre el Gran a l'orient. Ptolemeu la situa a Bactriana. Arrià informa de que la ciutat tenia el palau del governant de Sogdiana i no dona crèdit a la seva fundació per Alexandre. Curtius diu que la ciutat tenia una muralla. Estava destinada a ser seu del govern de Clitos quant en una desafortunada discussió amb Alexandre, aquest el va matar.

El nom antic (Maracanda) derivaria dels persa antic asmara, "pedra," i sogdi kand, "fort," "ciutat."[1] El nom apareix també com Paracanda però això es un error.

A partir del segle IV, va ser una de les ciutats més riques del món, mentre era la capital del districte persa de Sogdiana, cruïlla dels camins que unien Europa, l'Índia, Pèrsia i Xina. Malgrat hi havia varies rutes de la seda, en funció de l'època de l'any o per desviar-se de conflictes bèl·lics, Samarcanda n'era el centre de gairebé totes. Però com les ciutats properes, Genguis Khan la va gairebé destruir a principis del segle XIII, passant a ser la població de 400.000 a 100.000. Les 800 ha que tenia la ciutat estan només mínimament excavades.

Sense la seva esplendor anterior, Samarcanda va continuar sent un centre important fins al segle XVI en que la ruta de la seda començà el seu declivi pel tancament de fronteres de la Xina i la descoberta de les rutes marítimes cap orient. Així, es convertí en una gran ciutat amb una gran història però ara aïllada.

[edita] Referències

  1. Room, Adrian (2006). Placenames of the World: Origins and Meanings of the Names for 6,600 Countries, Cities, Territories, Natural Features and Historic Sites, 2° (en anglès), London: McFarland, p. 330. ISBN 0-7864-2248-3. “Samarkand. City, southeastern Uzbekistan. The city derives its name from that of the former Greek city here of Marakanda, captured by Alexander the Great in 329 B.C.. Its own name derives from the Old Persian asmara, "stone," "rock," and Sogdian kand, "fort," "town."” 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Samarcanda