[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Damse Vaart - Viquipèdia

Damse Vaart

De Viquipèdia

Damse Vaart
Napoleonvaart
El canal a l'eixida de Bruges
Llargada 13,6 km
Classe I (només 0,5km)
Construcció 1810-1856
Posada en servei 1856
Desnivell 0 m
Nombre de rescloses 0
De Brugge (Be)
a Sluis (Nl)
Territoris Bèlgica
Països Baixos
Hidrologia - Canal


El Damse Vaart, també anomenat Napoleonvaart, és un canal de Bèlgica que enllaçava Bruges (Be) a Sluis (Nl). Te una llargada de 13,6km. Avui, només els primers 500m a Bruges són navegables de classe I.

[edita] Història

La construcció va començar al 1810 a l'època napoleónica - d'on el segon nom Napoleonvaart - però les nombroses tribulacions polítiques (la desfeta de Waterloo, la revolució belga i el multiples tractats entre Bèlgica i els Països Baixos) van fer que l'obra només va acabar-se a l'any 1856.

Damse Vaart a Sluis amb el belfort al segon pla
Damse Vaart a Sluis amb el belfort al segon pla
Damse Vaart vist des de Damme
Damse Vaart vist des de Damme

El canal hauria hagut d’enllaçar Bruges amb l'Escalda occidental. Feia part d'una xarxa de canals per a permettre d'aprovisionar l'exèrcit francès, de manera arrecerada de la marina anglesa. Després de la desfeta de Napoleó la construcció es va aturar. El tram d’Hoeke a Sluis només és va acabar al 1856.

En travessar el centre de Damme, molts edificis nobles i la plaça del mercat del blat Koornmarkt es van derrocar. Els tres rius, el Lieve, el Reie i el Zwin que confluïen als centre i el moll es van omplir amb la sorra de l'excavació del canal.

Entre Damme i Oostkerke, el canal creua el Leopoldkanaal i el Schipdonkkanaal. Dos sifons conduïen aquests canals sota el canal de Damme. El 1940 les tropes franceses van dinamitar-los i mai no es van reconstruir després de la segona guerra mundial com que el canal va perdre el seu paper económic.

Damse Vaart
Damse Vaart

Avui una presa es va construir a 500m després de l'Spuikom de Bruges. La resta ja no té cap paper per el transport, si més no per a excursions recreatiues.

El canal força pintoresc continua a inspirar molts artistes.

Tres canals a Bruges
Tres canals a Bruges