[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Belfort (talaia) - Viquipèdia

Belfort (talaia)

De Viquipèdia

Belforts i campanars llistats com Patrimoni de la Humanitat
Belforts i campanars llistats com Patrimoni de la Humanitat

Un belfort (en neerlandès) o beffroi (en francès) és una torre cívica o campanar, típica dels comtats Flandes i d'Hainaut. Els belforts eren el símbol de les llibertats dels ciutadans quan el tercer estament va començar a emancipar-se del poder feudal.

Taula de continguts

[edita] Funció

Un belfort combinava quatre funcions: la de talaia, la de campanar, la de tresor i la d'arxiu. La combinació d'aquestes quatre funcions i la de símbol de llibertat envers el poders feudal i eclèsiastic, diferencia un belfort o beffroi d'un campanar. La denominació italiana torre civica s'apropa del concepte. Les campanes i el carilló servien per a ritmar la vida: obertura i tancament de les portes de la ciutat, començament i fi del treball, alarma de foc o de guerra… És la rao perquè cada ciutat només en tenia un a costat de nombrosos campanars. Els primers belforts eren construccions de fusta, dels quals no en romanen cap.

[edita] Arquitectura

És un element de l'arquitectura gòtica medieval als comtats de Flandes i Hainaut. Pot ser un edifici independent com el de Tournai o en un conjunt amb l'ajuntament com a Comines o amb un mercat cobert com el de Bruges o Ieper.

Al 1999 els belforts de Bèlgica i els sis campanars assimilats es van llistar Patrimoni de la Humanitat. Al 2005 la llista va eixamplar-se amb els belforts de França i de Gembloux.

[edita] Etimologia: beffroi, belfort, Belfried, belfry

Bruges: canal i belfort
Bruges: canal i belfort

El mot prové del vell francès berfrei que prové del mot allemany Bergfried que conté els arrels bergen (protegir) i frieden (pau), és a dir, una torre per a protegir la pau o talaia el que va anar evolucionant vers belfry en anglès o belfort en neerlandès. En Alemany, el mot d'origen es va canviar en Belfried per belfort i Bergfried per a la talaia central d'un castell fortificat.

[edita] Belforts

[edita] Comtat de Flandes

Aalst (be), Armentières (fr), Bailleul (fr), Bergues (fr), Brugge (be), Comines (fr), Dendermonde (be), Diksmuide (be), Douai (fr), Dunkerque (fr), Eeklo (be), Gent (be), Gravelines (fr), Ieper (be), Kortrijk (be), Lilla (fr), Loos (fr), Lo (be), Menen (be), Nieuwpoort (be), Oudenaarde (be), Roeselare (be), Sluis (nl), Tielt (be), Veurne (be),

[edita] Comtat d'Hainaut

Binche, Mons, Tournai,

[edita] Comtat de Namur

Charleroi (be) (actualment a la província de Hainaut), Namur (be), Gembloux (be),

[edita] Artois

Aire-sur-la-Lys (fr), Arràs (fr), Béthune (fr), Hesdin (fr),

[edita] Picardia

Abbeville (fr), Amiens (fr), Boulogne-sur-Mer (fr), Calais (fr), Doullens (fr), Lucheux (fr), Rue (fr), Saint-Riquier (fr),

[edita] Principat de Lieja

Thuin (be)

[edita] Altres belforts

Cambrai (fr), Herentals (be), Mechelen (be), Sint-Truiden (be),


[edita] Campanars llistats

Als belforts llistats patrimoni de la Humanitat van afegir-se sis campanars d'esglésies de Bèlgica, que tenien la mateixa funció social de ritmar la vida. En estar integrats a un edifici religiós, no tenen pas la funció de símbol de les llibertats del tercer estament envers els poders eclesiàstic i feudal. Per això, aquests campanars no són belforts al sentit propi del mot.

  • el campanar de la catedral d'Anvers
  • el campanar de l'esglèsia Sant Pere a Lovaina
  • el campanar de la catedral de Mechelen
  • el campanar de l'esglèsia Sant Germà de Tienen
  • el campanar de la basílica de la Senyora de Tongeren,
  • els campanars de l'esglèsia Sant Leonard de Zoutleeuw

[edita] Galeria