[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Coïmbra - Viquipèdia

Coïmbra

De Viquipèdia

Coïmbra
Escut de Coïmbra Bandera de Coïmbra
(En detall) (En detall)
Localització
Coïmbra
Imatge de Coïmbra
Imatge de Coïmbra
Estat
• Regió
• Subregió
• Districte
Portugal
Centre
Baix Mondego
Coïmbra
Superfície 316,83 km²
Altitud n/d
Població (2001)
  • Densitat
148.474 hab.
468,62 hab/km²
Coordenades n/d
Sistema polític
Nuclis

31
Codi postal 3000 Coïmbra
Festa municipal 4 de juliol
Web


Coïmbra (en portuguès Coimbra) és un municipi portuguès, capital del districte de Coïmbra, situada a la regió del Centre, dins la subregió de Baix Mondego. L'any 2001 tenia 148.474 habitants, sent una de les principals ciutats portugueses i la mes pobalada en le region Centre.Està situada a poc més de 200 km de Lisboa i a 100 km de Porto, i la banya el riu Mondego. Va ser capital nacional de la cultura el 2003.

D'orígens romans, actualment és la ciutat més important al sud de riu Douro, i fou capital del Comtat de Coïmbra, sent residència dels comtes Enric de Borgonya i Teresa de Lleó, pares del primer rei de Portugal, Alfons I, que va néixer en aquesta localitat. Entre 1094 i 1139 fou capital del Segon Comtat de Portugal i entre 1139 i 1255 del Regne de Portugal.

Daten del segle XII els monuments més importants de la ciutat: la Sé Velha (Seu Vella) i les esglésies de São Tiago (Sant Jaume), São Salvador i Santa Cruz, en representació de l'autoritat religiosa i dels diversos ordes que s'establiren a la ciutat.

Taula de continguts

[edita] Història

Capital del regne de Portugal a l'Edat Mitjana, durant el Renaixement la ciutat estrena la seva Universitat de la mà del rei Joan III (1521-1257), alhora que es creaven nombroses escoles com a alternativa a l'ensenyament oficial. Així, la Universitat de Coïmbra és la tercera més antiga d'Europa.

Al segle XVII els jesuïtes arribaren a la ciutat, els quals encapçalaren la construcció de la Seu Nova. Al segle següent, els reis Joan V (1706-1750) i Josep I (1750-1777) enriquiren encara més la ciutat amb la construcció de nous monuments, alguns dels quals a la mateixa Universitat. La invasió francesa i les guerres liberals de principi del segle XIX donaren pas a un període d'estancament la ciutat. Des de llavors, els estudiants de la Universitat s'han convertit en la font de riquesa i dinamisme de Coïmbra i l'han convertida en la ciutat universitària per excel·lència de Portugal.

[edita] Cultura

Cal destacar la vigència encara d'antigues pràctiques i costums estudiantils (praxe), així com festes molt concorregudes com la de tardor anomenada Latada, de recepció dels nous estudiants (caloiros), i sobretot la Queima das fitas de final de curs, d'acomiadament dels alumnes llicenciats.

[edita] Llocs d'interès

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Coïmbra


Bandera de Portugal Aquest article sobre Portugal és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant-ne la qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.

Coordenades: 41° 15′ N, 8° 27′ O